Linkovi

Meksički zaljev - šest mjeseci kasnije


Meksički zaljev - šest mjeseci kasnije
Meksički zaljev - šest mjeseci kasnije

Priroda se oporavlja, ali je ekonomija još uvijek teško pogođena

Prošlo je točno šest mjeseci od početka ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu… Kakva je situacija danas?

Područje Meksičkog zaljeva polako se ozdravlja od izlijevanja nafte, no ekipe još uvijek rade na terenu. Kako kažu, najgore im je što svi misle da je problem potpuno otklonjen, a nafte još ima na obali. No stvari su daleko, daleko bolje nego prije par mjeseci.

Danas je teško primijetiti bilo koju pticu umrljanu naftom. Izlijevanje nafte iz bušotine BP-ja usmrtilo je nešto manje od 4,300 ptica što je znatno manje od procjene.

Danas je za ribarenje zatvoreno u svega sedam posto zaljevskih voda. Usporedbe radi, na vrhuncu krize za ribarenje je bilo zatvoreno 37 posto Meksičkog zaljeva. Dokovi su bili doslovno pusti, a sada su ponovno prepuni nasmiješenih ribiča.

U testiranju provedenom na 30 tisuća riba do sada niti na jednoj nije pronađen trag nafte.

No, dok se priroda oporavlja, ekonomija područja Meksičkog zaljeva još uvijek je dosta pogođena. Proces naknada šteta daleko je od kraja. Od 200 tisuća podnesenih zahtjeva riješeno je oko 75 tisuća, te je isplaćeno gotovo milijardu i pol dolara. Oko 75 tisuća zahtjeva nema urednu dokumentaciju ili se radi o onima koji su se prevarom htjeli domoći novca. Bilo kako bilo, naftna priča u Zaljevu još uvijek traje.

XS
SM
MD
LG