Linkovi

REVIZIJA PRESUDE: Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Bakira Izetbegovića


Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) formiralo je predmet protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u slučaju revizije presude protiv po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Iz Tužilaštva su pojasnili da nije riječ o pokretanju krivične istrage, već da tužioci provjeravaju navode krivične prijave koja im je dostavljena.

Zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, na čemu je insistirao Izetbegović, podnio je Sakib Softić, predstavljajući se kao pravni zastupnik, a protiv kojeg je u martu ove godine Tužilaštvo, također, formiralo predmet.

Zbog neispunjavanja formalnih propisa, Međunarodni sud pravde je odbio da prihvati zahtjev za reviziju presude.

Softić je znao 26. maja 2016. godine da nema status pravnog zastupnika kako bi mogao podnijeti zahtjev za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde po osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid, naveo je Ronny Abraham, predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Naveo je i da Sud nije dobio nikakav dokument kojim bi bilo potvrđeno da je Softić imenovan za podnošenje zahtjeva za reviziju presude.

Zbog svega, Narodni demokratski pokret (NDP) iz Republike Srpske u martu ove godine podnosi krivičnu prijavu protiv Softića i Izetbegovića.

U prijavi NDP-a stoji da je po nelegalnom i nelegitimnom nalogu bošnjačkog člana Predsjedništva, Sakib Softić podnio zahtjev za reviziju, lažno predstavljajući se kao akreditovani agent BiH u postupku pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi protiv Srbije.

Presudom, koja je objavljena 2007. godine, Srbija je oslobođena od optužbe za direktne odgovornosti počinjenja genocida u Srebrenici uz obrazloženje da preko svojih organa i zvaničnika u tome nije učestvovala.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG