Linkovi

MOK: Izbjeglicama pružiti više šansi da zarađuju u sportu


Olimpijski izbjeglički tim u Tokiju.
Olimpijski izbjeglički tim u Tokiju.

Sportistima izbjeglicama treba pružiti više šansi da se takmiče i zarađuju, saopštio je u utorak, 27. jula, Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

MOK je reagovao nakon kritika atletičara koji su napustili olimpijski program.

Nekoliko potencijalnih članova izbjegličkog olimpijskog tima propustilo je šansu za takmičenje na Igrama u Tokiju zbog njihove selidbe u Evropu i odbijanja da odu na trening kamp za atletičare u Keniji.

Agencija AP prenosi pisanje magazina Time o atletičaru porijeklom iz Južnog Sudana, koji je objasnio da je sportistima izbjeglicama zabranjeno da imaju sponzore i da zarađuju od trka.

Zvaničnik MOK koji nadgleda izbjeglički olimpijski tim James Macleod ocijenio je da je "život evoluirao", kao i sami sportisti i njihove potrebe i dodao da svi "uče kroz ovaj proces".

Prema njegovim riječima, MOK je već stavio na raspolaganje veću količinu novca za podršku svim sportistima i dodao da "shvata da su se očekivanja sportista povećala".

Izbjeglički tim u Tokiju čini 29 članova koji se takmiči u 12 različitih sportova, među kojima je i četvoro atletičara iz Kenije.

Jedna nova članica tog tima, Kimia Alizadeh, propustila je u nedjelju šansu da osvoji medalju, nakon što je izgubila u meču za bronzanu medalju u tekvondou.

Šest od tih 29 članova učestvovalo je i na Igrama u Riju 2016. godine.

Kako je najavljeno iz MOK, izbjeglički tim biće podržan i poslat i na Igre u Parizu 2024. godine.

XS
SM
MD
LG