Linkovi

Međunarodni dan žena obilježen protestima širom svijeta


Protesti žena u Nju Delhiju
Protesti žena u Nju Delhiju

Međunarodni dan žena, 8. mart, obilježava se širom svijeta protestnim skupovima na kojma se traži okončanje eksploatacije, diskriminacije i nasilja nad ženama.

U Španiji, žene su napustile radna mjesta u okviru "feminističkog štrajka" da bi ukazale na socijalnu i ekonomsku nejednakost između polova, uključujući i ogromne razlike u zaradama.

Demonstracije za prava žena, Bilbao, Španija, 8. mart 2018.
Demonstracije za prava žena, Bilbao, Španija, 8. mart 2018.

Prema nedavnom istraživanju, Španjolke u prosjeku zarađuju gotovo 13 odsto manje od svojih muških kolega.

U prijestlonici Filipina, Manili, stotine žena obučene u roze i ljubičaste boje, protestovale su zbog ubistva 4.000 ljudi u okviru oštrog obračuna predsjednika Rodriga Dutertea sa trgovcima drogom.

Obilježavanje Međunarodnog dana žena u Manili, Filipini, 8. mart 2018.
Obilježavanje Međunarodnog dana žena u Manili, Filipini, 8. mart 2018.

U Seulu, pružena je podrška američkom pokretu "Me too" ( I ja takođe) protiv seksualnog zlostavljanja na radnom mjestu.

Pokret je postao veoma popularan u Južnoj Koreji nakon što je jedna tužiteljica objavila u januaru da ju je kolega napao prije nekoliko godina. To je dovelo do smjenjivanja niza poznatih Južnokorejaca, među kojima i jednog pokrajinskog guvernera i vodećeg predsjedničkog kandidata, koji je optužen da je silovao svoju sekretaricu.

U indijskoj prestolnici, Nju Delhiju, stotine žena izašle su na ulice, noseći transparente na kojima je pisalo "Ujedinjene se borimo, ujedinjene pobjeđujemo", "Bez silovanja", "Moje tijelo, moj izbor", u znak protesta zbog rasprostranjenog porodičnog nasilja i seksualnih napada.

U Afganistanu, protestovale su stotine žena da bi podsjetile lidere da je potrebno uložiti više napora da bi se poboljšao njihov status, pružila prilika da se obrazuju i da bi se zaštitile od sve većeg nasilja.​

I u Bosni i Hercegovini žene su ukazale na probleme sa kojima su suočene.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG