Linkovi

Teme

Dan borbe protiv diskriminacije BiH opet dočekuje sa diskriminirajućim Ustavom

Bosnia and Herzegovina -- The Elementary school in Kiseljak, one of many so called "two schools under one roof", October 25, 2017.

21. mart obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Prije tačno 50 godina na snagu je stupila Međunarodna konvencija o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije (ICERD)

Pola vijeka dokumenta koji je, kako stoji u izjavi Visoke predstavnice EU Federice Mogherini, se pokazao učinkovitim instrumentom jer je dovela do toga da vlade preuzmu odgovornost prema svojim građanima i na međunarodnoj razini, Bosna i Hercegovina dočekuje sa diskriminacijom u najvišem državnom aktu - Ustavu.

U članu 2 Ustava BiH koji govori o ljudskim pravima i slobodama stoji: "Prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima se direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima."

Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika diskriminacije BiH je prihvatila još ratne 1993. godine.

Ipak, u realnosti u BiH postoji sistemska diskriminacija u pravu građana da budu birani. Sistemska diskriminacija pogađa građane koji pripadaju manjinskim kategorijama u BH entitetima, pa tako, Bošnjak ne može biti biran u Predsjedništvo BiH iz entiteta Republike Srpska, niti Srbin iz entiteta Federacija. Građani koji se izjašnjavaju kao Ostali, ne mogu biti birani u Predsjedništvo zemlje niti iz jednog entiteta.

Diskriminacija na osnovu vjere ili etniciteta prisuta je i u obrazovnom sistemu u FBiH kroz čudovišni model "Dvije škole pod jednim krovom" u kojem su učenici fizički razdvojeni na osnovu nacije kojoj pripadaju.

Brojni su i drugi primjeri diskriminacije koji izviru iz diskriminirajućeg Ustava BiH a o čemu su nedavno govorili i Ombudsmani za ljudska prava BiH.

Institucija Ombudsmena: Sistemsko kršenje ljudskih prava u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije u izjavi Visoke predstavnice EU stoji:

"Ipak, unatoč napretku, prevelik broj osoba žrtve su rasnog uznemiravanja i govora mržnje zbog boje kože, etničkog podrijetla ili vjeroispovijesti. To je još uvijek prisutno u mnogim mjestima diljem svijeta pa i u našoj Europskoj uniji.

U godini 50. obljetnice stupanja na snagu Konvencije pozivamo na njezinu univerzalnu ratifikaciju, a sve zemlje koje još nisu prihvatile pojedinačne postupke podnošenja pritužbe da to učine što prije. Napredak u provedbi Konvencije ide i ruku pod ruku s provedbom globalnih obveza u okviru Programa održivog razvoja do 2030.

Unutar EU-a nastavljamo s borbom protiv svih oblika ili pojava rasne diskriminacije i mržnje te s ulaganjem svih napora u poštovanje raznolikosti. U našem vanjskom djelovanju i dalje surađujemo s partnerskim zemljama, predstavnicima civilnog društva, međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjeni narodi, Vijeće Europe, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju te regionalnim organizacijama u cilju promicanja nediskriminacije, socijalne uključenosti i jednakosti za sve te općeg poštovanja zabrane rasne diskriminacije.

Ustrajno podupiremo mehanizme UN-a uspostavljene nakon Svjetske konferencije protiv rasizma 2001. te i dalje dajemo najveći dobrovoljni doprinos Uredu visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR) koji ima važan mandat u borbi protiv rasizma i ksenofobije. Na regionalnoj razini surađujemo s Vijećem Europe u pogledu integracije Roma kako bismo promicali njihovo aktivno sudjelovanje u postupku donošenja odluka. Nastavit ćemo i s ulaganjima na lokalnoj razini s pomoću Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava u okviru kojeg smo namijenili više od 206 milijuna eura za organizacije civilnog društva koje se bore protiv diskriminacije u svim njezinim oblicima diljem svijeta."

High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini speaks to journalists during a Foreign Affairs Council at the EU headquarters in Brussels, Belgium, Feb. 18, 2019.
High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini speaks to journalists during a Foreign Affairs Council at the EU headquarters in Brussels, Belgium, Feb. 18, 2019.

"Nedavno donesenim novim smjernicama EU-a za ljudska prava o nediskriminaciji u vanjskom djelovanju potvrđuje se da je riječ o prioritetnom pitanju za EU te smo odlučni u tome da budemo predvodnici u pogledu nediskriminacije s pomoću naših politika i to na unutarnjoj i vanjskoj razini. To je politička dužnost svih institucija, ali, prije svega, to je kulturni izazov koji možemo uspješno riješiti isključivo zajedničkim naporima.", stoji u izjavi Federice Mogherini.

See all News Updates of the Day

Što nakon Muellerovog izvještaja?

Photojournalists photograph four pages of the Mueller Report laid on the witness table in the House Intelligence Committee hearing room on Capitol Hill, April 18, 2019.

Neka pitanja ostaju otvorena nakon što je posebni istražitelj zaključio da predsjednik Donald Trump nije bio u dosluhu sa Rusima.

Posebni američki istražitelj Robert Mueller potvrdio je zaključke američkih obavještajnih agencija o uplitanju Rusije u izbore 2016, ali i zaključio da predsjednik Donald Trump nije bio u dosluhu sa Rusima. "Ovo se više nikad ne bi trebalo dogoditi nekom drugom predsjedniku", rekao je Trump nazvavši istragu "prijevarom". Ipak, neka pitanja i dalje ostaju otvorena.

Objavljivanje izvještaja zatvorilo je poglavlje u istrazi koja je zasjenila Trumpov predsjednički mandat i prije nego što je stupio na dužnost. I premda ne pruža dokaze o kriminalnim radnjama, vjerojatno će potaknuti akcije opoziva predsjednika u Kongresu, gdje su demokrati u većini u Zastupničkom domu.

Predsjedavajući iz demokratskih redova u šest komiteta rekli su da "Kongres mora ocjenjivati neprikladno, korumpirano i nemoralno ponašanje predsjednika u pokušaju opstruiranja istrage."

Osim opoziva, izvještaj ukazuje i na druge kaznene postupke od kojih su neki još uvijek nepoznati.

FILE - Special Counsel Robert Mueller in Washington.
FILE - Special Counsel Robert Mueller in Washington.

Muellerov tim je uputio 14 kaznenih prijava koje su bile izvan djelokruga nadležnosti samog istražitelja, a njih 12 je redigirano. Neke od istraga su javno poznate, poput one o dugogodišnjem Trumpovom osobnom odvjetniku Michaelu Cohenu koji se izjasnio krivim po nekim od točaka optužnice i svjedočio je o svojim postupcima pod prisegom Kongresu.

Izvještaj do u detalje opisuje različite aspekte ruskih nastojanja da se miješaju u izbore 2016. i taj dio se podudara s prethodnim analizama američke obavještajne zajednice napravljenim nakon izbora u novembru 2016. i samo nekoliko tjedana prije Trumpove inauguracije.

"Ruska vlada se umiješala u predsjedničke izbore 2016. vrlo sustavno", navodi se u izvještaju Roberta Muellera.

Među najizraženijim tvrdnjama u vezi s ruskim uplitanjem bila je optužnica protiv desetak ruskih vojnih obavještajaca koji su, kako je rekao, stajali iza hakiranja i krađe e-mailova Demokratske stranke koji su objavljeni u jeku predsjedničkih izbori u SAD-u.

Izvještaj također pokazuje da je predsjednik Trump od samog početka shvatio ozbiljnost imenovanja Roberat Muellera, uglednog bivšeg direktora FBI-a.

Mueller, koji je imenovan 2017. samo nekoliko dana nakon što ga je Trump otpustio direktora FBI-ja Jamesa Comeya, preuzeo je istragu FBI-a o navodnoj ruskoj povezanosti s dužnosnicima Trumpove kampanje. Ta istraga se protezala do vrhunca izborne kampanje u SAD-a 2016. godine.

Trump je pokušao kontrolirati istragu i onemogućiti Muellera da istražuje da li je predsjednik opstruirao pravdu. Sam ministar pravosuđa Jeff Sessions se rano povukao s dužnosti da nadgleda istragu i odredio svoga zamjenika Roda Rosensteina na taj zadatak. To je razbjesnilo Trumpa koji je mjesecima ponižavao Sessionsa sve dok nije podnio ostavku u novembru 2018.

Po onome što je Mueller napisao u izvještaju bilo je pokušaja predsjednika Trumpa da onemogućava istraga o navodnom uplitanju Rusije u izbore, ali su ti napori "uglavnom bili neuspješni, uglavnom zato što su osobe koje su bile u samom okruženju predsjednika odbile izvršiti naredbe ili prihvatiti njegove zahtjeve".

Unatoč tim otkrićima, Mueller je rekao da ne može konačno utvrditi da je Trump počinio kazneno djelo opstrukciju pravde.

William Barr
William Barr

Prije objavljivanja izvještaja, ministar pravosuđa William Barr održao je konferenciju za novinare u Washingtonu gdje je ponovio više puta da istraga nije pronašla dokaze da su Trump ili članovi njegovog izbornog tima bili u dosluhu s Rusima. Barr je također kazao da Muellerov izvještaj ne predstavlja nikakve dokaze da je Trump pokušao opstruirati pravdu tokom istrage o navodnom ruskom miješanju u izbore.

Muellerov izvještaj također sadrži 12 stranica Trumpovih pisanih odgovora na Muellerova pitanja. Prema sporazumu s Trumpovim pravnim timom, u njima nije bilo riječi o opstrukciji pravde.

Iako je Mueller rekao da su odgovori nepotpuni, odbio je izdati subpoenu kako bi se predsjednik obavezao na sastanak sa istražiteljima kako bi odgovorio na pitanja. Razlog toga, prema Muelleru, je u tome što je njegov ured "imao dovoljno dokaza da objasni relevantne događaje i izradi određene procjene i bez predsjednikovog svjedočenja".

Donald Trump
Donald Trump

Objašnjavajući proces redigiranja izvještaja, Barr je kazao kako nijedan materijal nije redigiran na temelju Trumpovog poziva na "izvršnu ovlast", iako je rekao da su Trumpovi službenici pregledali redigirani izvještaj.

Redigirani su dijelovi izvještaja vezani uz svjedočenja pred Velikom porotom i povjerljive informacije, zajedno s informacijama koje se odnose na tekuće istrage i privatnost ili ugled "perifernih" ljudi.

U međuvremenu u Moskvi je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ustvrdio da je objavljivane Mullerovog izvještaja "nebitno".

"Ovo nije problem za nas. To nije nešto što nas zanima ili izaziva zabrinutost", rekao je Peskov, dodajući kako Kremlj ima "zanimljivije i važnije stvari koje treba učiniti".

Ipak je dodao da je prije svega "potrebno prelistati izvještaj i vidjeti da li sadržava nešto što bi bilo vrijedno analize" prije nego o dokumentu obavijesti predsjednika Vladimira Putina.

Nove američke sankcije prema Venecueli

Nove američke sankcije prema Venecueli
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Saradnici Trumpa: Istrage i presude

Saradnici Trumpa: Istrage i presude
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Bez konačnog zaključka o Muellerovom izvještaju

Izvještaj specijalnog istražioca Robeta Muellera

Objavljivanje redigovane verzije izvještaja specijalnog istražitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. je važan korak, ali ne i dovoljan da se utvrdi potpuna istina o kampanji predsednika Donalda Trumpa i optužbama da je ometao istragu, pišu svjetski mediji.

Objavljivanje redigovane verzije izvještaja specijalnog istražitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine je važan, ali ne i dovoljan korak da se utvrdi potpuna istina o kampanji predsjednika Donalda Trumpa i optužbama da je ometao istragu, pišu svjetski mediji.

Potreban cijeli izvještaj, a ne cenzurisana verzija

Objavljivanje "cenzurisane" verzije Muellerovog izvještaja je važan prvi korak ka potpunom javnom prikazu šta se desilo tokom izbora 2016. kada se ruska vlada miješala u američku demokratiju i doživjela da njen "draži kandidat" pobedi, piše New York Times, ali ističe da je potrebno da makar Kongres dobije uvid u ceo izveštaj.

Uticajni liberalni list u uredničkom komentaru ukazuje da postoje legitimni razlozi da dijelovi izveštaja budu zacrnjeni i da je ministar pravde William Barr iznio četiri kategorije - postupke velike porote, povjerljiv materijal u vezi s izvorima i metodama prikupljanja, informacije o tekućim slučajevima i materijal koji bi neopravdano zadirao u ličnu privatnost i reputaciju trećih strana.

Ali, Trumpovoj administraciji, na osnovu njenog nepoštenog ponašanja, ne može se vjerovati da je iskrena u tome koji dijelovi izvještaja treba da budu sakriveni od javnog uvida, ističe njujorški list, uz ocjenu da se ministar pravde, koji je po funkciji državni tužilac, na konferenciji za novinare uoči objavljivanja izvještaja, ponašao više kao predsjednikov advokat nego kao najviši pravni zvaničnik u zemlji.

Ulog Muellerovog izvještaja je veći od Trumpa, od kriminalaca kojima se okružio tokom i poslije kampanje, od njegovog sina koji se sastao s Rusima koji su nudili prljavštinu o Hillary Clinton ili čak od Republikanske partije koja je stala uz predsjednika, ocenjuje list u uredničkom komentaru i podvlači da je "ulog vjera građana u slobodne i fer izbore" i šta treba uraditi uoči izbora 2020. da se zaštite od miješanja.

Lopta u dvorištu glasača

Poslije skoro dvije godine istrage, političke psihodrame, javnog prozivanja i privatnih intriga, ne treba da iznenađuje što objavljivanjem Muellerovog izvještaja o ruskom miješanju u izbore 2016. skoro niko nije srećan, ocjenjuje Wall Street Journal i ukazuje da je Mueller obezbjedio da se spor oko toga šta je Trump uradio a šta nije prenese iz pravnog foruma u političku arenu, s nastavkom u Kongresu i na kraju na izborima 2020.

Ironično, piše izvršni urednik Wall Street Journala u Washingtonu Gerald Sieb, u četvrtak je najzadovoljnije djelovao "čovjek u centru političke oluje, predsjednik Trump". Meullerov nalaz o tome da nije našao nelegalnu saradnju Trumpovog štaba i ruskih agenta i odbijanje da izvuče zaključak da li je predsjednik ometao istražitelje bili su dovoljni da predsjednik ima dobar dan, dok su loš dan imali oni koji su mislili da će Muellerov izvještaj donijeti pad predsjednika. Ali, oni koji su se nadali jasnom, crnom ili bijelom danu, to nisu dobili, ističe autor teksta.

Trump ipak nije dobio jasno oslobađanje, kako njegove izjave sugerišu, ukazuje Sieb, dodajući da Muellerov izvještaj na 200 strana iznosi detalje ruskog miješanja u izbore 2016. i pomaganja Trumpovoj kampanji, kao i ruske napore da se povežu sa Trumpovim saradnicima koji su djelovali više nego srećni da pomognu.

Najkontroverzniji Muellerov potez je, ističe uticajni konzervativni list, da iznese Trumpove korake koji se mogu vidjeti kao pokušaj ometanja pravde, uz odbijanje da iznese ocjenu da li je bilo krivičnog djela. Iako je to uznemirilo demokrate, dodaje se dalje, Mueller je u suštini pozvao demokrate da prime štafetu i nastave da trče s njom, što će demokrate, koje kontrolišu Predstavnički dom, sigurno učiniti.

"Suprotstavljeni zaključci mogu odraziti šire nerazumevanje šta je Mueller namjeravao da uradi. Njegova istraga je osmišljena tako da donese usku pravnu odluku, ne da odluči šta je dobro ili loše. Veliki dio izvještaja luta kroz sivu zonu između tih suprotnih polova i na kraju ostavlja mnogo toga da Amerikanci sami odluče", zaključuje urednik Wall Street Journala u Washingtonu.

Bez optužbe o ometanju pravde zbog pravičnosti

Dugoočekivani izvještaj specijalnog savetnika je kritičniji prema Trumpu i daleko je od "potpunog i totalnog oslobađanja", kako je to predsjednik tvrdio, ocjenjuje Politico, dodajući da, mada obiman dokument potvrđuje da Mueller nije našao dosluh Trumpovog štaba i Kremlja, on sadrži "brojna nepovoljna zapažanja" o potencijalnom ometanju pravde.

Uz podsećanje da Trump nije oslobođen krivice za ometanje pravde, Politico prenosi da se do tkavog suda nije moglo doći iz "zabrinutosti za pravičnost", pošto aktuleni predsjednik po smjernicama Ministarstva pravde od vremena Votergejta ne može biti optužen, pa zato ne može da očisti svoje ime ili da se zaštiti kao što to mogu drugi optuženi.

Jedna implikacija izvještaja je da je Trump možda izmakao nalazu da je ometao pravdu samo zato što su njegovi najviši saradnici odbili da sprovedu njegove najdramatičnije naloge, piše Politico i dodaje da je Muellerov tim opisao nekoliko Trumpovih postupaka "koji zadovoljavaju sve pravne elemente ometanja".

BBC ocjenjuje da istraga specijalnog savjetnika predstavlja sliku ponašanja predsjednika Trumpa, "i sumnjivu i opravdavajuću", što će obje politički podijeljene strane u SAD pokušati da iskoriste.

Trump ima rezultat na kojem insistira od početka - nema dosluha, ukazuje BBC, ali i ocjenjuje da, mada nije jasno da li dokument sadrži inkriminišuće detalje zbog kojih bi procedura impičmenta bila vjerovatnija, ima dovoljno potencijalnih upozorenja da Kongresno saslušanje nastavlja da se nadvija nad njim.

Redigovana verzija nije posljednja riječ

Dužina i kompleksna pitanja Muellerovog izvještaja znače da će biti potrebno vreme da se potpuno svari dokument i razumiju njegove posljedice, ocjenjuje Guardian u uredničkom komentaru i ukazuje da dokument objavljen u četvrtak nije kompletna priča.

Specijalni savjetnik i njegov tim su u tišini sprovodili mamutsku istragu, a Mueller je ćutao i kada je "administracijna lažno tvrdila" da izvještaj oslobađa Trumpa krivice, piše Guardian. "Sada je - u velikoj mjeri - u javnom domenu. Ali to nije posljednja riječ."

List ocjenjuje da su političari i novinari u Washingtonu već našli dosta mesa, ali da je ljestvica podignuta "šokantnim činjenicama" koje su se ranije pojavile o ruskoj ulozi u izborima 2016. i postupcima Trumpa i njegovog štaba.

Mada nema nijedne ubjedljive činjenice koja će promenti sliku i uticati na odanog Trumpovog pristalicu, piše Guardian, izvještaj je svejedno osuđujući i predstavlja ključni i neophodni dodatak masi dokaza koji su već prikupljeni.

Muellerov izvještaj je obimno redigovan, često na upečatljivim mjestima. Postoje valjani pravni razlozi da se isključi materijal iz takvog teksta, ali se ne može imati povjerenja u čovjeka koji nadzirao poroces, ministra pravde kojeg je sam Trump odabrao, posebno poslije "njegovih skoro komičnih pokušaja da pogrešno predstavi dokumente", piše Guardian i ocjenjuje da je ton Barrovih izjava implicirao da je stvar završena, kao što je njegov šef objavio na Twitteru "GAME OVER".

Obmane ministra pravde

"Navijanje" ministra Barra za Trympa bilo je potpuno neprimhereno i nameće pitanje da li je u toku prikrivanje, napisao je kolumnista Bloomberg Jonathan Bernstein.

Barr je u obraćanju novinarima prije objave izvještaja, piše Bernstein, rekao da je on tu samo da odgovori na pitanja koja se tiču procesa izrade izvještaja, ali ne i njegove suštine, ali se ipak njegova izjava uglavnom odnosila na suštinu. Barr je, dodaje se u tekstu, u svom sažetku prije nekoliko nedjelja, a potom i pred novinarima, iznio zaključak da izvještaj pokazuje da "nije bilo dosluha", bez ikakvih objašnjenja koja se tiču kontakata Trumpovog štaba i ruskih aktera.

Bloombergov kolumnista ocjenjuje da su Barrove izjave o ometanju pravde zapanjujuće, naročito jer su nakon objavljivanja izveštaja prvi naslovi pokazali da je Mueller ozbiljno shvatao dokaze o opstrukciji, a da je Barr prethodno pravdao predsjednikovo ponašanje tvrdnjom da je Trump bio frustriran zbog istrage i "nemilosrdne spekulacije" u medijima.

Barr je preskočio Trumpove dokumentovane pokušaje da osigura lojalnost direktora FBI Jamesa Comeyja kojeg je na kraju otpustio, napisao je Bernstein, zaključivši da se Barr "pretvara da se najistaknutija epizoda opstrukcije (koja je svakako detaljno opisana u Muellerovom izvještaju) nikada nije dogodila".

'Kandidat iz Sankt Peterburga'

Na osnovu Muellerovih saznanja nema dovoljno dokaza koji bi podržali opoziv predsjednika Trumpa, ali postoje jaki dokazi da su Rusi pomogli da on bude izabran, napisao je Paul Callan pravni analitičar CNN-a u svom komentaru, naglasivši da će tek na narednim izborima američki narod moći da donese presudu o Trumpu.

Dok će se Muellerovi zaključci citirati kao podrška Trumpovih mantri "nema dosluha", izvještaj otkriva uznemirujuće činjenice koje ukazuju na to da su kontroverzni predsjednički izbori ruskim uplitanjem mogli biti nabačeni Trumpu. Čak i ako Trump i njegovi saradnici u kampanji nisu kriminalno sarađivali s Rusima, ostaje sasvim moguće da je on - kao predsjednik SAD - direktan rezultat aktivnog miješanja ruskih operativaca na izbore, napisao je Callan.

Bez obzira što Mueller ne nalazi dokaze o krivičnom ponašanju Trumpa ili njegovog štaba, postoji objektivno malo razloga za slavlje u Bijeloj kući, ocijenio je analitičar CNN-a.

U tekstu se navodi da je Muellerov izvještaj identifikovao Agenciju za istraživanje interneta (IRA) sa sjedištem u Sankt Peterburgu koju je finansirao ruski oligarh Jevgenij Prigozin i kompanije koje on kontroliše, kao pokretačka snaga ruskog uplitanja u predsjedničke izbore SAD.

Iako nije "Mandžurijski kandidat", Trump bi mogao biti preciznije opisan kao "kandidat iz Sankt Peterburga", ocjenjuje Callan. Dok će stručnjaci beskrajno raspravljati da li Muellerovi dokazi podupiru optužbe protiv Trumpa zbog ometanje pravde, veća zabrinutost nacije treba da bude usredsređena na Muellerov fokus na rusko ometanje američke demokratije i kako blokirati takvo miješanje na budućim izborima, zaključuje CNN-ov pravni analitičar.

Barr: Nije bilo dosluha između Trumpa i Rusije

William Barr govori na press konferenciji

Američki državni tajnik za pravosuđe najavio je da će kopiju Muellorovog izvještaja uputiti i Kongresu te da će biti objavljen i na internet stranicama Ministarstva pravosuđa.

Američki državni tajnik za pravosuđe William Barr najavio je da će kopiju izvještaja specijalnog istražitelja Roberta Muellera - o navodnom ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. - uputiti i Kongresu te da će biti objavljen i na internet stranicama Ministarstva pravosuđa.

Ponovio je da ruski operativci nisu kontaktirali članove izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa, kao i da nijedan američki državljanin nije bio uključen u ilegalne aktivnosti ruske strane u hakiranje izborne kampanje, rekao je Barr.

Specijalni istražitelj, rekao je Barr, utvrdio je da je ruska vlada financirala miješanje u izbore, ali da nije bilo dogovora između Trumpovog tima i Rusije. Također je rekao da nije bilo opstrukcije pravde od predsjednika Trumpa.

Naveo je da će biti redigirani samo oni dijelovi izvještaja koji se odnose na slučajeve, koji se istražuju, kao i dokazi koje je prikupila Velika porota, potom klasificirani obavještajni izvori i metode istrage.

Članovi Kongresa imat će priliku vidjeti sve ono što je redigirano, rekao je Barr.

FILE - Robert Mueller, as FBI director, testifies before the House Judiciary Committee hearing on Federal Bureau of Investigation oversight on Capitol Hill in Washington, June 13, 2013.
FILE - Robert Mueller, as FBI director, testifies before the House Judiciary Committee hearing on Federal Bureau of Investigation oversight on Capitol Hill in Washington, June 13, 2013.

On je istaknuo da osobno nema zamjerke da Robert Mueller svjedoči pred Kongresom. Prema riječima Barra, Bijela kuća i predsjednikovi odvjetnici imali su uvid u redigirani tekst izvještaja specijalnog istražitelja početkom ovoga tjedna.

Uoči konferencije za novinare državnog tajnika, američki predsjednik Donald Trump je na svom Twitteru objavio "Zlostavljanje predsjednika".

Predsjednik Trump, koji je više puta kritizirao Muellerovu istragu ponavljajući da se radi o "lovu na vještice", u radijskom intervjuu od 17. travnja je kazao da bi se i on mogao obratiti medijima nakon što to uradi Barr.

U.S. President Donald Trump speaks during an "Opportunity Zone" conference with state, local, tribal, and community leaders at the White House in Washington, April 17, 2019.
U.S. President Donald Trump speaks during an "Opportunity Zone" conference with state, local, tribal, and community leaders at the White House in Washington, April 17, 2019.

Mueller i njegov tim su gotovo dvije godine istraživali da li je Trumpova kampanja bila u dosluhu s Rusima i da li je predsjednik ometao pravdu.

Izvještaj sačinjen na gotovo 400 stranica dovršen je 22. marta, a Barr je Kongresu poslao sažetak nalaza na četiri stranice, dva dana kasnije, u kojem je kazao kako istraga "nije utvrdila da su se članovi kampanje predsjednika Donalda Trumpa urotili ili koordinirali djelovanje s ruskim vlastima kako bi utjecali na ishod predsjedničkih izbora 2016. te da predsjednik nije ometao pravdu".

No, u izvještaju piše da se predsjednik Trump "ne može u potpunosti osloboditi sumnje u to da je ometao pravdu".

Demokrate traže od Williama Barra da objavi izvještaj u cijelosti.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da je Barr svojim "naporima da zaštiti" Trumpa "odbacio kredibilitet i neovisnost Ministarstva pravosuđa".

I voditelj senatske manjine Chuck Schumer rekao je da je "proces zatrovan i prije nego što je izvještaj objavljen".

Demokrati su izrazili zabrinutost da Barr, kojeg je imenovao Trump, pokušava prikriti negativne nalaze o predsjedniku.

Barr je izjavio kako će objaviti cijeli izvještaj uz određenu redakturu, odnosno izostat će "osjetljive informacije".

Sažetak Muellorova izvještaja koji je Barr objavio, nije detaljno opisivao ono što je specijalni istražitelj doznao o nizu suradnika predsjednika Trumpa koji su imali kontakte s Rusijom tokom kampanje i u prijelaznom periodu nakon izbora.

Također nije objašnjeno zašto je nekoliko predsjednikovih suradnika tokom istrage lagalo saveznim istražiteljima ili Kongresu.

Osjetljive informacije mogu uključivati dokaze koje je prikupila Velika porota, klasificirane obavještajne izvore i metoda istrage te kaznene istrage koje su u toku.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG