Linkovi

Međunarodni crveni krst: Zdravstveni radnici i pacijenti izloženi napadima


Arhiv - Radnik Crvenog krsta među demonstrantima protiv vojnog puča u Daveiju, Mjanmar, 28. februara 2021. (Divei voč/via Rojters)
Arhiv - Radnik Crvenog krsta među demonstrantima protiv vojnog puča u Daveiju, Mjanmar, 28. februara 2021. (Divei voč/via Rojters)

Ubistvo, silovanje i fizičko zlostavljanje spadaju u napade kojima su bili izloženi zdravstveni radnici, ranjenici i bolesnici u pet godina otkako je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio prvu rezoluciju o zaštiti za zdravstvene radnike u zonama sukoba i zahtijevao kraj nekažnjivosti za takve napade.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) saopštio je u ponedjeljak da su "pružaoci zdravstvenih usluga i pacijenti pretrpjeli hiljade napada na zdravstvene sisteme" od usvajanja rezolucije.

Medicinske ustanove i vozila za medicinski transport pljačkani su i uništavani, a zdravstvene usluge, poput kampanja vakcinacije, takođe su se našle na udaru, dodao je MKCK.

ICRC je izbrojao 3.780 napada godišnje u prosjeku u 33 zemlje između 2016. i 2020. godine, navodi se u saopštenju te organizacije za pružanje pomoći. Dvije trećine napada, saopštava ICRC, dogodili su se u Africi i na Bliskom istoku, uključujući Afganistan, Demokratsku Republiku Kongo, Izrael i okupirane teritorije i Siriju. Broj je vjerovatno veći od onog navedenom u tabeli MKCK, tvrdi organizacija, zbog izazova akumuliranja podataka u zonama sukoba.

Pandemija Covida nije usporila napade. U saopštenju se navodi da je između februara i jula 2020. godine ICRC "zabilježio 611 nasilnih incidenata nad zdravstvenim radnicima, pacijentima i medicinskom infrastrukturom povezanim sa odgovorom na Covid-19, oko 50 procenata više od prosjeka".

"Nedostaju politička volja i kriza mašte kada je u pitanju zaštita zdravstvenih radnika i pacijenata", rekao je Maciej Polkowski​, šef ICRC-ove Inicijative za zdravstvenu zaštitu u opasnosti koja radi na osiguranju bezbjednog pristupa zdravstvenoj zaštiti u oružani sukob i druge vanredne situacije. "Države koje žele da vide ovaj dnevni red treba da daju primjer."

Filippo Gatto​, šef medicinskih sestara MKCK, kojem je jednom militant gurnuo automatsku pušku AK-47 u lice, rekao je da ljudi moraju da shvate da su zdravstveni radnici "tu da liječe sve i svakoga, bijele, crvene, plave, vladine ili ne". Dodao je, "u određenom trenutku i na vas će stići red za medicinsku njegu".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG