Linkovi

Mediji: U turskom vazdušnom udaru u sjevernoj Siriji najmanje 11 ubijenih


Karta granice Sirije i Turske
Karta granice Sirije i Turske

Turska je u utorak izvela vazdušni napad na sjeveru Sirije u blizini svoje granice ubivši najmanje 11 ljudi, uključujući vojnike sirijske vlade, javili su opozicioni posmatrači rata i kurdski mediji.

Napad se dogodio zapadno od sjevernog grada Kobanija i dolazi usred tenzija u sjevernoj Siriji između kurdskih boraca, koji uživaju podršku SAD, i opozicionih naoružanih napadača koje podržava Turska.

Sirijski državni mediji citiraju neimenovanog vojnog zvaničnika koji je rekao da su u turskim vazdušnim napadima poginula tri vojnika, a šest ih je ranjeno. Zvaničnik je rekao da su sirijske trupe uzvratile gađanjem položaja turske vojske i onih opozicionih boraca koje podržava Turska.

Sirijska opservatorija sa sjedištem u Britaniji, opozicioni posmatrač rata, saopštila je da je u turskom vazdušnom napadu poginulo 11 ljudi, dodajući da nije odmah jasno da li su svi bili sirijski vojnici. Također se navodi da je osam osoba ranjeno.

Hawar News, novinska agencija za poluautonomne kurdske oblasti u Siriji, izvijestila je da je ubijeno 16 sirijskih vojnika, dok je druga kurdska novinska agencija, Sjeverna novinska agencija, saopštila da su poginula 22 vojnika.

Odstupanja u broju žrtava neposredno nakon napada nisu neuobičajena u Siriji.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je u utorak da je 13 osumnjičenih kurdskih militanata ubijeno nakon što je turska artiljerija uzvratila na smrtonosni napad na turski granični punkt u blizini grada Birečik u pograničnoj provinciji Sanliurfa. Ministarstvo je saopštilo da se operacije u regionu nastavljaju.

Guverner provincije Salih Ajhan rekao je turskoj državnoj agenciji Anadolija da je jedan vojnik poginuo, a četiri druga vojnika ranjena u napadu na graničnu prelaz Cicekalan u utorak rano ujutru.

U odvojenom saopštenju na Twitteru, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je još pet kurdskih militanata takođe ubijeno od strane turskih artiljerijskih sistema.

U njemu se navodi da su se navodno pripremali za napad na područja severne Sirije pod kontrolom Turske i da su otvorili "vatru uznemiravanja" na tu oblast.

Turska je pokrenula tri velike prekogranične operacije u Siriji od 2016. godine i već kontroliše neke teritorije na sjeveru.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG