Linkovi

Mediji: U Trumpovoj vili pronađen dokument o nuklearnim sposobnostima strane zemlje


Stranice zvaničnog odgovora Sekretarijata za pravosuđe na zahtjev Donalda Trumpa da se imenuje specijalni stručnjak za pregled materijala koji su zaplijenili agenti FBI-aja u Mar a Lagu 8. augusta.
Stranice zvaničnog odgovora Sekretarijata za pravosuđe na zahtjev Donalda Trumpa da se imenuje specijalni stručnjak za pregled materijala koji su zaplijenili agenti FBI-aja u Mar a Lagu 8. augusta.

Washington Post je u utorak objavio da je među dokumentima koje su agenti FBI pronašli prošlog mjeseca u kući bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na Floridi, i jedan koji opisuje vojnu odbranu druge zemlje, uključujući njene nuklearne sposobnosti.

Post je saopštio da je njegov izvještaj zasnovan na informacijama ljudi koji su upoznati sa tim, ali nije imenovao stranu vladu o kojoj je riječ.

U izvještaju se također navodi da neki od dokumenata zaplijenjenih u pretresu Trumpove vile Mar-a-Lago 8. augusta opisuju američke operacije koje su toliko tajne da mnogi visoki zvaničnici nacionalne bezbjednosti ne znaju za njih.

Sekretarijat za pravosuđe SAD istražuje zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani i napore da se opstruira istraga.

Tokom augustovske pretrage, FBI je zaplijenio otprilike 11.000 dokumenata, uključujući oko 100 označenih kao povjerljivo.

Trump, koji je napustio funkciju u januaru 2021, vratio je stotine dokumenata u januaru i junu ove godine. Ali državni tužilac Merrick Garland je odobrio, a federalni sudija odobrio, pretres u augustu nakon što su tužioci rekli da su saznali iz unutrašnjih izvora da je još dokumenata ostalo u Trumpovom odmaralištu.

Trump se usprotivio pretresu i njegovi advokati su zatražili da federalni sudija imenuje specijalnog majstora koji će pregledati zbirku dokumenata kako bi utvrdio da li neke treba da mu se vrate.

Sudija je u ponedjeljak odobrio zahtjev i odredio rok do petka da dvije strane dostave spisak potencijalnih kandidata za obavljanje funkcije specijalnog stručnjaka.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP i Reuters.
XS
SM
MD
LG