Linkovi

Mediji: Trump snimljen kako priča da je zadržao povjerljivi dokument o Iranu


Bivši predsjednik Donald Trump
Bivši predsjednik Donald Trump

Tužioci Sekretarijata za pravosuđe došli su do audio snimka bivšeg predsjednika Donalda Trumpa iz perioda nakon što je napustio Bijelu kuću, na kojem govori o tome kako je zadržao povjerljivi dokument Pentagona koji se odnosi na mogući napad na Iran, prenijeli su američki mediji.

CNN, koji je prvi objavio vijest o snimku, navodi da se čuje kako Trump govori da je želio da podijeli informacije iz tog dokumenta sa drugima, ali je znao da, budući da je završio predsjednički mandat, ima ograničenu mogućnost da deklasifikuje podatke. Novinari CNN-a nisu preslušali snimak, ali se pozivaju na više anonimnih izvora koji su prenijeli njegov sadržaj.

Trump je komentare navodno iznio u julu 2021. godine, u svom golf klubu u New Jerseyju, a oni su suprotni njegovim ponovljenim tvrdnjama da je deklasifikovao dokumenta koja je ponio sa sobom iz Bijele kuće u Mar-a-Lago, svoje imanje na Floridi, po isteku predsjedničke službe. Snimak bi mogao da bude ključni argument tužilaštva koje pokušava da dokaže da je Trump znao da ima ograničena ovlaštenja kada je riječ o držanju poverljivih dokumenata.

Snimak je dostavljen specijalnom tužiocu Jacku Smithu, čiji tim već mjesecima istražuje potencijalno pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima na imanju Mar-a-Lago, kao i pitanje da li je Trump ili neko drugi pokušao da opstruiše istragu, što bi bilo krivično djelo. Istraga je, kako djeluje, u završnoj fazi, a tužioci su ispitali veliki broj svjedoka pred velikom porotom.

Do sada nije podignuta nijedna optužnica.

Trump poriče da je počinio bilo kakav prijestup. Njegov predstavnik nije želio da komentariše sadržaj izvještaja o audio snimku, nazivajući istragu "politički motivisanom."

"Curenje informacija od strane radikalnih, stranačkih ličnosti koji stoje iza ovog političkog progona imaju cilj da rasplamsaju tenzije i nastave medijsko zlostavljanje predsjednika Trumpa i njegovih pristalica", izjavio je Trumpov portparol u srijedu.

Portparol specijalnog tužioca nije želeo da komentariše informacije o audio snimku.

Krivična istraga počela je prošle godine, nakon što su Nacionalni arhiv i Uprava za državne podatke upozorili FBI da su Trump i njegovi predstavnici sa zakašnjenjem poslali povjerljiva dokumenta u 15 kutija.

Istražitelji su prvobitno poslali sudski poziv Trumpu da preda preostala klasifikovana dokumenta, ali nakon što su tokom posjete Mar-a-Lagu u junu 2022. dobili samo tridesetak dokumenata, dva mjeseca kasnije su se vratili sa sudskim nalogom za pretres i otkrili još stotinu dokumenata sa oznakom povjerljivo. Sporna dokumenta sadrže i podatke o prikupljanju obavještajnih podataka i tajnim izvorima, te spadaju u neke od najbolje čuvanih američkih tajni.

Specijalni tužilac Smith također vodi istragu o pokušajima Trumpa i njegovih saradnika da ponište rezultate predsjedničkih izbora 2020 - a sličnu istragu vode i tužioci u Atlanti, u Georgiji. Ranije ove godine, tužioci iz New Yorka podigli su optužnicu protiv bivšeg predsjednika zbog falsifikovanja poslovnih knjiga.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG