Linkovi

Mediji: Sudija odlučio da Pens mora da svjedoči pred velikom porotom


ARHIVA- Tadašnji potpredsjednik i predsjednik SAD, Majk Pens i Donald Tramp na mitingu u kampanji u Grend Repidsu u Mičigenu, 2. novembra 2020.
ARHIVA- Tadašnji potpredsjednik i predsjednik SAD, Majk Pens i Donald Tramp na mitingu u kampanji u Grend Repidsu u Mičigenu, 2. novembra 2020.

Federalni sudija zaključio je da bivši potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) mora da svjedoči pred velikom porotom o razgovorima koje je vodio sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom uoči upada Trumpovih pristalica u Kapitol 6. januara 2021, objavili su američki mediji.

U presudi koja je i dalje zapečaćena, sudija je takođe naveo da Pens i dalje može da odbije da odgovara na pitanja u vezi sa 6. januarom, objavio je CNN, pozivajući se na neimenovane izvore. Kako se navodi, Pens i dalje može da uloži žalbu na presudu.

TV mreža NBC je, nezavisno od CNN, objavila, pozivajući se na izvore upoznate sa presudom, da je sudija donio odluku da Trumpov bivši potpredsjednik mora da se pojavi pred federalnom velikom porotom, ali da neće morati da svjedoči o događajima na sam dan 6. januara 2021. New York Times je takođe objavio da presuda obavezuje Pensa da se pojavi pred porotom.

Pens i njegovi advokati su ranije se pozvali na Ustav u argumentaciji da bivši potpredsjednik ne mora da odgovori na obavezujući poziv. Iznijeli su tvrdnju da, budući da je Pens služio u kapacitetu predsjednika Senata tog dana, zaštićen je od obaveze da svjedoči na osnovu ustavne klauzule "govor ili debata", koja štiti članove Kongresa od ispitivanja o zvaničnim, zakonodavnim aktivnostima. Pensov tim razmatra da li će uložiti žalbu na presudu

Zapečaćena presuda okružnog sudije Džejmsa "Džeba" Bozberga značila bi da će jedan bivši potpredsjednik imati zakonsku obavezu da potencijalno svjedoči na štetu predsjednika u čijoj je administraciji nekada služio, što je scenario bez presedana u američkoj politici.

Istovremeno, Pens se bliži odluci da proglasi kandidaturu za republikansku predsjedničku nominaciju na izborima 2024, što znači da bi postao direktni rival svog nekadašnjeg šefa.

Pens je ranije ove godine dobio sudski poziv da se pojavi pred velikom porotom u Washingtonu koja istražuje Trumpovo miješanje u izbore.

Specijalni tužilac Sekretarijata za pravosuđe, Džek Smit, istražuje pokušaje Trumpa i njegovih saveznika da preokrenu rezultate predsjedničkih izbora 2020. kako bi Trump ostao na vlasti. Više Trumpovih saradnika se već pojavilo pred velikom porotom, kao i još jednom komisijom koja istražuje Trumpovo potencijalno nepravilno rukovanje povjerljivim dokumentima u rezidenciji Mar-a-Lago.

Bivši potpredsednik Majk Pens obraća se publici u konzervativnoj fondaciji Heritidž u Vašingtonu, 19. oktobra 2022.
Bivši potpredsednik Majk Pens obraća se publici u konzervativnoj fondaciji Heritidž u Vašingtonu, 19. oktobra 2022.

Portparol kancelarije specijalnog tužioca nije želio da komentariše vijest o odluci suda da Pens treba da svjedoči.

Majk Pens je više puta govorio o Trampovoj kampanji pritiska da odbije da potvrdi pobjedu predsjednika Džoa Bajdena u danima uoči 6. januara. Između ostalog, o tome je pisao u svojoj knjizi "Tako mi Boga" (So Help me God). Pens je, kao potpredsjednik, imao ceremonijalnu ulogu u nadzoru prebrojavanja elektorskih glasova, ali nije imao ovlaštenje da utiče na rezultate.

Pens je izjavio da je Tramp ugrozio njegovu porodicu i sve druge koji su se nalazili u Kapitolu tog dana i rekao da će ga istorija "pozvati na odgovornost".

XS
SM
MD
LG