Linkovi

Reporteri bez granica pozvali na čvršći stav Evropske komisije prema ruskoj propagandi u Srbiji


Zakon o javnom informisanju i medijima koji je predložila Vlada Srbije ne doprinosi rješavanju problema nepouzdanog medijskog sadržaja u Srbiji, koji je postao plodno tlo za medije naklonjene Kremlju, saopštili su Reporteri bez granica.

Reporteri bez granica su pozvali Evropsku komisiju da zauzme čvršći stav o ovom pitanju u pregovorima sa Srbijom o pridruživanju Evropskoj uniji.

Ova organizacija je navela u saopštenju da uticaj proruskih medijskih sadržaja u Srbiji nije ništa novo, ali da je rat u Ukrajini pojačao taj fenomen.

"Iako vlada ima veliku kontrolu nad velikim dijelom srpskog medijskog pejzaža, čini se da ne radi ništa da riješi problem ruske propagande putem mjera za podsticanje pouzdanijih vesti i informacija", naveo je šef Odjeljenja za Evropsku uniju i Balkan Reportera bez granica Pavol Szalai.

Reporteri bez granica su naveli da Srbija, uprkos tome što je kandidat za članstvo u EU koja je zabranila ruske propagandne medije, nastavlja da odugovlači sa reformom medijske regulative, što je obaveza koju je preuzela.

"Dugo očekivani Zakon o javnom informisanju i medijima, koji je trenutno predmet javnih konsultacija, ni na koji način ne rješava problem nedostatka novinarske etike na srpskim TV kanalima, a naišao je na žestoke kritike domaćih novinarskih udruženja", naveli su Reporteri bez granica.

Novinarska organizacija je pozvala Evropsku komisiju da obezbijedi da mjere za unapređenje pouzdanosti informacija i za borbu protiv propagande, posebno ruske, postanu dio pristupnih pregovora.

Ministarstvo informisanja Srbije uputilo je na javnu raspravu nacrte Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnom informisanju i medijima, navodeći da imaju za cilj da "unaprijede sistem javnog informisanja".

Novinarska udruženja u Srbiji navela su kao glavne zamjerke ovim nacrtima zakona širenje uticaja države na medije i obesmišljavanje uloge regulatornih tijela.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG