Linkovi

Mediji: Smijenjena tri najviša vojna lidera Sjeverne Koreje


Arhiva - Sjevernokorejski lider Kim Jong Un tokom inspekcije artiljeriskih lansera pred vojnu vježbu povodom 85. godišnjice osivanja Korejske narodne armije (KPA), 25. aprila 2017.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap javila je da su tri najviša vojna lidera Sjeverne Koreje smijenjena.

Citirajući neimenovani izvor iz južnokorejske obavještajne službe, Jonhap javlja da su novi lideri No Kwang Chol, koji mijenja Pak Yong Sika kao šefa odbrane; Ri Yong Gil, koji postaje šef Generalštaba Korejske narodne armije, umjesto Ri Myong Sua; i general armije Kim Su Gil kao novi lider Generalnog političkog biroa Korejske narodne armije, gdje mijenja Kim Jong Gaka.

Izvori u obavještajnoj službi Juga rekli su Jonhapu da se promjene sprovode zbog novog pomaka ka popuštanju zategnutosti sa Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama, primjećujući da tri dosadašnja lidera imaju "manjak fleksibilnosti u razmišljanjima".

Promjene bi mogle da imaju za cilj dovođenje armije u skladu sa potencijalnim sporazumom o denuklearizaciji između Kim Jong Una i predsjednika SAD Donalda Trumpa, čiji je samit planiran za 12. juni u Singapuru.

Ali, drugi obavještajni izvori tvrde da bi smjena takođe mogla da predstavlja smjenu generacija.

XS
SM
MD
LG