Linkovi

Mediji: SAD razmatraju povlačenje antiterorističkih jedinica iz Afrike


Arhiva - General Thomas D. Waldhause, lijevo, komandant američke Afričke komande, u društvu sa Ambasadorom SAD u Senegalu, Tulinabo Mushingijem
Arhiva - General Thomas D. Waldhause, lijevo, komandant američke Afričke komande, u društvu sa Ambasadorom SAD u Senegalu, Tulinabo Mushingijem

Pentagon razmatra povlačenje gotovo svih američkih komandosa iz Nigera i gašenje najelitnijih antiterorističkih jedinica širom Afrike, kaže se u medijskom izvještaju.

Zvaničnici Pentagona rekli su za New York Times da će vojne ispostave u Kamerunu, Keniji, Libiji i Tunisu takođe biti zatvorene, ako sekretar za odbranu Jim Mattis odobri ove planove, mada će SAD i dalje imati veliko vojno prisustvo u Nigeriji i Somaliji.

Prema pisanju New York Timesa, ovaj potez je dio promjena u strategiji SAD koje podrazumijevaju pomjeranje fokusa sa borbe protiv pobunjenika, na potencijalne konflikte širokog obima.

Ali, on takođe dolazi nakon napada militanata na američke vojnike u Nigeru prošle godine, u kom je ubijeno četvoro Amerikanaca i za koji je Pentagon priznao da je njegov propust.

List piše da bi stotine trupa SAD širom Afrike mogle da bude premieštene prema planu. Ali, general Thomas Waldhauser, čelnik Afričke komande, ranije je rekao New York Timesu da se SAD neće "okrenuti" i napustiti svoje misije obuke lokalnih snaga u antiterorističkim operacijama.

Neki zvaničnici SAD protive se planu za zatvaranje vojnih ispostava u Africi, tvrdeći da bi to moglo da umanji uticaj SAD u vremenu kada Kina i Rusija traže načine da svoj uticaj povećaju.

Ali, jedan zvaničnik rekao je za New York Timesu da su afričke zemlje razvile ekstremno sposobne antiterorističke jedinice i da mnogima više nije potrebno američko prisustvo.

XS
SM
MD
LG