Linkovi

Mediji pripremaju koordinisani odgovor na Trumpove napade


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump je više puta nazvao medije “neprijateljem naroda, opasnim i bolesnim", a optužio ih je i da uzrokuju rat. Pojedine američke medijske kuće navode da im je dosta predsjednikove retorike, koju opisuju kao opasnu.

Neke od njih uzvraćaju udarac, koordinisanom kampanjom bez presedana, u okviru koje će sutra objaviti uvodnike u kojima odbacuju napade na medije.

Na gotovo svim učestalim političkim skupovima - predsjednik Donald Trump - na oduševljenje okupljenih pristalica - oštro kritikuje medije.

“Samo negativne priče od tih prevaranata”, kaže Trump.

Predsjednik i njegova administracija tvrde da ih mnoge vodeće medijske kuće tretiraju nefer. I dok novinari priznaju da je to što su meta predsjednikovih kritika često dio posla, nekima je neprihvatljivo da budu nazivani neprijateljima naroda.

Nezadovoljstvo je bilo očigledno na nedavnoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući:

“Mislim da bi bilo dobro da kažete ovdje na ovom brifingu da novinari, ljudi koji su trenutno okupljeni u ovoj prostoriji i rade svoj posao svaki dan postavljajući pitanja zvaničnicima poput onih koje ste pomenuli ranije, nisu neprijatelji naroda. Mislim da to zaslužujemo”, pozvao je Jim Acosta, dopisnik CNN-a iz Bijele kuće.

Sarah Sanders, portparolka Bijele kuće
Sarah Sanders, portparolka Bijele kuće

“Da je predsjednik iznio svoj stav, mislim da je to ironično…”, rekla je Sarah Huckabee Sanders, Trampova portparolka.

“Sarah, da li možeš da kažeš da ti to ne misliš”, pitao je Acosta.

“Pokušavam da odgovorim na vaše pitanje”, odgovorila je Sanders.

Portparolka Bijele kuće nije odbacila predsjednikovu upotrebu fraze, koja se poistovećuje sa brutalnim posljedicama Staljinizma.

“I sam sam izvještavao iz Bijele kuće. Posmatrao sam to dugo vremena. Nikad nisam vidio, niti mogu da zamislim situaciju, u kojoj postoji više tenzija, neprijateljstva između medija i predsjednika – uglavnom sa predsjednikove strane”, navodi Frank Sesno, koji sada predaje na Univerzitetu George Washington.

Novinari se suprostavljaju tome. Oko 200 američkih dnevih listova će u četvrtak koordinisano objaviti uvodnike, u kojima će osuditi predsjednikove napade na medije. Tu kampanju predvodi dnevnik "The Boston Globe" koji tvrdi, da “prljavi rat sa slobodnim medijima mora da se okonča”.

Sjedište uticajnog američkog dnevnika "The Boston Globe"
Sjedište uticajnog američkog dnevnika "The Boston Globe"

Svaki dnevnik koji učestvuje u ovoj kampanji, koja obuhvata veliko tiražne i male dnevne novine širom političkog spektruma, napisaće sopstveni uvodnik, možda bez retorike dnevnika ''The Bostone Globe'', koji je orijentisan lijevo od centra.

“Ono što mi se dopada povodom koordinisanog nastojanja je ne toliko činjenica da ćemo imati sličnu poruku, jer je njihova možda agresivnija. Naša poruka je u skladu sa našim vrijednostima, a to je odbrana Prvog amandmana, poštovanje pristojnosti i pružanje glasa ljudima koji ne mogu da se oglase u javnosti”, ističe David Plazas​ iz dnevnika ''The Tennessean''.

Međutim, neki medijski kritičari smatraju da su ti dnevnici preosjetljivi u vrijeme kad je povjerenje javnosti u medije na najnižem nivou.

U dnevniku ''The Tennessean'', jednom od najtiražnijih u Tennesseanu koji je ubjedljivo glasao za Trumpa 2016, meta sutrašnjeg uvodnika nije predsjednik.

“Ja možda čak neću ni pomenuti predsjednika Trumpa u mom uvodniku”, kaže Plazas.

U ovoj kampanji ne učestvuju samo dnevni listovi. Udruženje radijskih, televizijskih i digitalnih novinara traži od svojih 1.200 članova da u programima posvete vrijeme ovom pitanju, postave uvodnike na internet i razmjene informacije na svojim platformama za društvene medije o ulozi koju mediji igraju u očuvanju prava i potrebe javnosti da zna, u vladi koja služi građanima i koju čine građani.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG