Linkovi

Mediji: Iran oslobađa zaplijenjeni britanski tanker


Na ovoj fotografiji snimljenoj iz vazduha 21. jula 2019. vide se gliseri Iranske revolucionarne garde kako kruže oko tankera Stena Impero, koji je plovio pod britanskom zastavom, prije nego što su ga zaplijenili u Hormoškom moreuzu.

Britanski naftni tanker, koji je Iran zaplijenio u julu, uskoro će biti oslobođen, javila je poluzvanična agencija Fars u nedelju.

Tanker Stena Impero i njegovu posadu zadržala je Iranska revolucionarna garda u Hormoškom moreuzu zbog navodnog kršenja pravila plovidbe, samo nekoliko nedjelja nakon što su Britanci zaplijenili iranski naftni tanker kraj obala Gibraltara.

Čelnik švedske kompanije koja je vlasnica Stene Impero rekao je za švedski javni servis SVT da bi tanker mogao da bude oslobođen u narednim satima.

"Dobili smo informaciju sada, ovog jutra, prema kojoj se čini vjerovatnim da će osloboditi brod Stena Impero u narednih nekoliko sati. Prema tome, zaključujemo da je politička odluka da se brod oslobodi donijeta", rekao je Erik Hanell

Prvi čovjek iranske Organizacije za luke i pomorstvo u pokrajini Hormozgan, Alahmorad Afifour, rekao je za Fars da je proces odobrenja tankeru da isplovi u međunarodne vode započeo, ali da je pravni slučaj protiv broda i dalje u toku.

On nije dao više informacija o tankeru.

XS
SM
MD
LG