Linkovi

Direktor obavještajnih službi napušta Trumpovu administraciju


Direktor američkih obavještajnih službi Den Kouts svjedoči u Kongresu (arhivski snimak)
Direktor američkih obavještajnih službi Den Kouts svjedoči u Kongresu (arhivski snimak)

Direktor Nacionalnih obavještajnih službi Den Kouts napustiće taj položaj 15. avgusta, saopštio je u nedjelju predsjednik Donald Trump.

Kouts se sukobio sa predsjednikom Trumpom u pogledu obaveštajnih procjena o Rusiji, Iranu i Sevenoj Koreji.

Trump je tvitovao da će za Koutsovog naslijednika imenovati republikanskog kongresmena iz Teksasa Džona Retklifa.

Retklif, član odbora za obavještajna pitanja i pravosuđe u Predstavničkom domu, snažnio je branio Trumpa u sredu tokom svjedočenja specijalnog tužioca Roberta Malera o dvogodišnjoj istrazi o miješanju Rusije u američke izbore. Takođe je optužio Malera da je prekoračio ovlašćenja u izradi izvještaja o potencijalnoj opstrukciji pravde od strane Trumpa.

Kouts, koji je na položaju direktora obaveštajnih službi od marta 2017. godine, zastupao je oštar stav prema Rusiji, dok je Trump imao mnogo pomirljiviji stav prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Kouts je u januaru rekao u Kongresu da se Sjeverna Koreja vjerovatno neće odreći nuklearnog oružja, što je bilo suprotno Trumpovim izjavama da Pjongjang više ne predstavlja prijetnju.

Narednog dana, Trump je na Tviteru kritikovao "pasivne i naivne" američke obavještajne lidere, kojima je poručio da se "vrate u školu".

Direktor nacionalnih obaveštajnih službi nadzire 17 civilnih i vojnih obavještajnih agencija, među kojima je i CIA.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG