Linkovi

Mediji: Agent CIA ubijen u Somaliji


Arhiva - Vojnici SAD tokom patrole u Somaliji, decembra 2019. (Nick Kibbey/U.S. Air Force)
Arhiva - Vojnici SAD tokom patrole u Somaliji, decembra 2019. (Nick Kibbey/U.S. Air Force)

Službenik Centralne obaveštajne agencije (CIA) ubijen je tokom borbi u Somaliji posljednjih dana, javili su američki mediji u četvrtak, ne objavljujući detalje o tome kako je agent umro.

Veteran-oficir bio je član Centra za specijalne aktivnosti CIA-e, paravojnog ogranka koji izvršava neke od najopasnijih zadataka američke obavještajne agencije, javio je New York Times.

Agent je preminuo od povreda zadobijenih tokom operacije prošle nedjelje, navodi CNN.

CIA nije javno komentarisala smrt.

Washington ima oko 700 vojnika raspoređenih u Somaliji koji izvode obuku somalijskih snaga i izvode terorističke racije protiv militantne grupe Al Šabab, koju su SAD stavile na listu terorističkih pokreta 2008. godine.

Ranije ovog mjeseca, Washington je na svoju terorističku crnu listu stavio vođu elitne jedinice grupe povezane sa Al-Kaidom okrivljenu za januarski napad u Keniji u kojem su ubijena trojica Amerikanaca.

Procjenjuje se da Al-Šabab ima između 5.000 i 9.000 boraca koji su se obavezali da će srušiti somalijsku vladu, koju podržava oko 20.000 vojnika iz Afričke unije.

Ubijeni američki operativac bio je veteran operacija specijalnih snaga, prethodno je bio član elitnog tima SEAL 6, izvijestio je Times.

Odlazeća administracija predsjednika Donalda Trumpa razmatra povlačenje svih američkih snaga iz Somalije do njegovog napuštanja funkcije u januaru, dodao je list.

Na početku svog mandata, Trump je Pentagonu dao više slobode da proširi svoje operacije, kako vazdušnim, tako i kopnenim napadima, u ratom razorenoj afričkoj zemlji.

Ali u zvaničnom izvještaju objavljenom u februaru kaže se da "uprkos kontinuiranim američkim vazdušnim udarima u Somaliji i američkoj pomoći afričkim partnerskim snagama, čini se da Al Šabab postaje sve veća prijetnja koja želi da udari na američko tlo".

XS
SM
MD
LG