Linkovi

Engleska: Medicinska sestra osuđena na doživotni zatvor zbog ubistva beba


Medijske ekipe ispred suda tokom izricanja kazne medicinskoj sestri Lucy Letby (Foto: REUTERS/Phil Noble)
Medijske ekipe ispred suda tokom izricanja kazne medicinskoj sestri Lucy Letby (Foto: REUTERS/Phil Noble)

Medicnska sestra Lucy Letby provešće ostatak života iza rešetaka zbog ubistva sedmero novorođenčadi, presudio je sudija u ponedjeljak.

Letby, koja se smatra najvećim serijskim ubicom djece u modernim vremenima, ubila je petero dječaka i dvije djevojčice na neonatalnom odjeljenju u bolnici Countess of Chester u sjevernoj Engleskoj, tokom perioda od 13 mjeseci od 2015. godine. Letby je bebama ubrizgavala insulin ili vazduh, ili ih silom hranila mlijekom.

U jednom slučaju ubila je blizance, u drugom je napala trojke od kojih su stradale dvije bebe, a u dva slučaja ubila je jedno od blizančadi ali nije uspjela i drugo.

"To je bila okrutna, proračunata i cinična kampanja ubistva djece, usmjerena protiv najmanje i najranjivije djece. U vašim akcijama je postojala duboka zloba koja se graničila sa sadizmom. Niste se pokajali. Nema ublažavajućih faktora. Ostatak života ćete provesti u zatvoru", rekao je sudija James Goss, koji je Letby osudio na doživotnu kaznu zatvora bez prava na uslovni otpust, dok su roditelji plakali u sudnici.

Osuđena medicinska sestra Lucy Letby (Foto: Cheshire Constabulary / AFP)
Osuđena medicinska sestra Lucy Letby (Foto: Cheshire Constabulary / AFP)

Doživotne kazne zatvora su veoma rijetke. Samo tri Britanke su osuđene na tu kaznu ranije, uključujući serijske ubice Myra Hindley i Rosemary West.

Policija nije utvrdila motiv ubistva, a Goss je naveo da samo Letby zna koji je bio razlog.

Letby je odbila da napusti ćeliju da bi prisustvovala izricanju kazne, što je dovelo do zahtjeva da se kriminalci primoraju da čuju kako su njihovi potezi uticali na žrtve ili njihove porodice.

Užasni zločini, koje je Letby počinila, potresli su Britaniju, uništili živote porodica žrtava i ostavili dugotrajne posljedice po njene kolege.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG