Linkovi

Facebook mijenja način komunikacije između pacijenata i doktora


Facebook mijenja način komunikacije između pacijenata i doktora
Facebook mijenja način komunikacije između pacijenata i doktora

Doktori se sada koriste društvenim medijima i zaštićenim softwareom kako bi medicinske informacije dijelili sa pacijentima.

Upravo na način na koji su društvene mreže izmijenile način komunikacije ljudi, kao što je na primjer Facebook pomogao prosvjednicima u Egiptu da organiziraju istorijske prosvjede, tako društveni mediji također mijenjaju i način na koji funkcioniraju doktorske ordinacije, kao i način na koji pacijenti komuniciraju sa svojim doktorima.

Da li bi ste voljeli da se putem svog mobilnog telefona možete priključiti na internet i zakazati doktorski pregled, zahtijevati lijekove ili doktoru postaviti pitanje? Ili možda otvoriti svoj medicinski dosije sa bilo kojeg mjesta na kojem imate pristup internetu? A kako bi bilo da doktor u hitnoj službi može neposredno vidjeti vašu medicinsku istoriju, lijekove koje uzimate i komunicirati sa vašim doktorom? Sve bi to moglo uštediti vrijeme i spasiti vaš život. To je način na kojeg društveni mediji i tehnologija mijenjaju način na koji se prakticira medicina. Ginekološka ordinacija doktora Jeffa Livingstona u Irvingu u Texasu radi sve to.

To je revolucija u načinu na koji pružamo zdravstvenu njegu, kaže doktor Livingston.

On i njegove kolege se koriste društvenim medijima i zaštićenim softwareom kako bi medicinske informacije dijelili sa pacijentima.

Mi pacijentima dajemo pun pristup medicinskoj njegi. Sve ono što ja vidim, vidi i pacijent. Sve zabilješke i sve doktorske posjete se nalaze na jednom mjestu, upravo kao i svi laboratorijski nalazi.

Facebook i Twitter-savremeni način komunikacije između doktora i pacijenta
Facebook i Twitter-savremeni način komunikacije između doktora i pacijenta

Pacijenti mogu privatno komunicirati sa svojim doktorima putem web stranice i osigurane veze, ili mogu dobiti informacije i pridružiti se forumima na društvenoj stranici doktorske ordinacije.

Mi želimo uključiti naše pacijente u njihovu zdravstvenu brigu. Naša ordinacija stoga ima Facebook stranicu, Twitter, imamo na hiljade ljudi koji nas prate putem tih društvenih medija. I pacijenti to zaista vole, kaže doktor Livingston.

Kristi Francisco kaže da joj se sviđa to što se može uključiti na internet i dobiti rezultate svojih medicinskih testova.

Na taj način mogu vidjeti da je sve u redu i da ne moram brinuti, i jednostavno mogu nastaviti sa svakodnevnim životnim aktivnostima, kaže Kristi.

Ona kaže da kompjuterski program omogućava njenom doktoru da elektronski pošalje recepte u apoteku. Na taj način, lijekovi su već spremni kada ona dođe. Ordinacija doktora Livingstona se koristi softwareom kompanije Sage Healthcare. Predstavnici kompanije kažu da je software siguran i zaštićen lozinkom, i da povjerljive informacije ostaju povjerljive. Doktor Livingstone kaže da je software također povećao učinkovitost rada u ordinaciji i smanjio troškove eliminiranjem prakse koja oduzima vrijeme i dupliranja testova. Još jedna korist od korištenja softwarea i društvenih medija, kaže on, je da dolazi do poboljšanja odnosa doktor-pacijent. Pacijenti se ne moraju više oslanjati samo na pretragu po internetu kako bi dobili medicinske informacije. Oni mogu dobiti odgovore na svoja pitanja direktno od vlastitog doktora.

XS
SM
MD
LG