Linkovi

Novi izvještaj Freedom House o slobodi medija u svijetu


Sloboda medija u Evropi
Sloboda medija u Evropi
Usprkos sve većem broju načina da vijesti dospiju u javnost, najnoviji izvještaj o slobodi medija navodi da su cenzura i napadi na tu slobodu sve češći i veći u svijetu. Studija o slobodi medija u svijetu za 2014. američke organizacije Freedom House ukazuje na to da je ta sloboda pala na najniži nivo u posljednjih deset godina, a da su koraci unazad učinjeni u mnogim zemljama koje su posljednjih godina pokazivale znake napretka.

Gotovo svugdje u svijetu čini se da je doći do vijesti sve teže. Analitičari organizacije Freedom House kažu da je sloboda medija u svijetu u padu.

“Vidimo pokušaje da se kontrolira ili manipulira viješću, povećano je korištenje propagande, i pokušaji da se utječe na urednički sadržaj. Takodjer smo svjedoci maltretiranju i prijetnjama bloggerima i ljudima koji se koriste tim medijima da objelodane informaciju., kaže Karin Karlekar iz Organizacije Freedom House.

Karin Karlekar dodaje da je erozija slobode medija u 2013.bila tako značajna da je izračunato da je samo svaka šesta osoba u svijetu imala pristup posve slobodnim medijima.

U mnogim područjima gdje došlo da smanjenja te slobode, vlade nisu same djelovale.

“U nekim ključnim medijima je došlo do promjene vlasnika. Došlo je do promjene u uredničkim gledanjima, kao i do pojave pritiska na novinare., govori Karlekar.

Najgora po ovom pitanju je Sjeverna Koreja, na listi od 197 zemalja i teritorija koje je studirao Freedom House. I Iran je blizu dna rang liste, usprkos malim poboljšanjima tijekom predsjedničkih izbora, a tako i Sirija, gdje se novinari ubijaju i otimaju.

Kada je u pitanju područje Euro Azije, u Rusiji se novinari zatvaraju, tuku, a neki su podlegli svojim povrijedama.U Ukrajini su novinari prosvjedovali jer su njihove kolege podnosile brutalne napade, što se dogadjalo i tokom prosvjeda na Euromaidanu u Kijevu.

Ove dvije bivše sovjetske republike nisu same; novinari u Bjelorusiji su osudjivani, pod pritiskom, pa su na njihovo oslobadjanje tražili i iz grupa kakav je OSCE.

Po podacima Freedom House,niti jedna osoba u Euro Aziji ne živi u zemlji potpuno slobodnih medija, a samo 3 posto populacije ovog regiona ima pristup djelomično slobodnim medijima, dok ih 97 posto živi u zemljama rangiranim kao neslobodne.

Bosna i Hercegovina je u najnovijem izvještaju pala na rang listi za 6 podioka, i nalazi se na 106. mjestu. Sa Makedonijom dijeli najgore stanje slobode medija kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana.

Kada je u pitanju Evropa u cjelosti, Turska je na vodećem mjestu opadanja slobode medija. Mediji su potpali pod pojačan pritisak nakon prošlogodišnjih prosvjeda u Gezi Parku, a vlada provocira i maltretira novinare koji izvještavaju o osjetljivim pitanjima, dok neke od njih i otpuštaju.

Izvještaj kaže da 66 posto Evropljana živi u zemljama rangiranim kao slobodne; 22 posto u zemljama koje su djelomično slobodne, 12 posto u neslobodnim zemljama.

Srednji istok u cjelini je doživio najgori pad slobode medija, a u tome predvodi Egipat, gdje vojna vlada slama žestoko slobodu medija , hapsi novinare i sudi im.


Čak neke zemlje koji imaju povijesno slobodne medije , su doživjele izvjesnu eroziju slobode, uključujući Sjedinjene države, gdje Freedom House ukazuje na nastojanja vlade da utječe na novinare, pogotovo na one koji izvještavaju o pitanjima Nacionalne Sigurnosti.

To je zabrinjavajuć trend, kaže Kelly McBride iz Instituta Poynter govoreći za Glas Amerike putem Skype-a, i dodaje:

Usljed toga gradjanstvo može biti navedeno na pogrešne informacije, ili zbunjeni time šta je istina a šta ne. To se već dogadja.

Krajnji rezultat, kaže ona, je medijski okoliš koji vrši pritisak na publiku da odluči šta je tačno a šta ne.
XS
SM
MD
LG