Linkovi

Rezanja u budžetu se negativno održavaju na medije


Istraživački centar Pew
Istraživački centar Pew
Jedna nova studija ukazuje na to da su oštro smanjeni budžeti koji su medijske kuće širom Amerike prisilili da otpuštaju reportere i troše manje na praćenje dogadjaja, istotobno prisilili gledatelje i čitatelje da se okrenu internetu kada su u pitanju vijesti i informacije.

Nestranački istraživački Centar Pew je izdao svoj godišnji izvještaj o američkoj informativnoj industriji , i u njemu izmedjuostaloga stoji da je gotovo trećina ljudi koji su anketirani , prestala gledati ili čitati odredjeni izvor vijesti, jer isti više ne nudi informaciju koju je nekada obezbjedjivao.

Izvještaj navodi osjetne posljedice rezanja budžeta informativnih kuća, koje sada imaju manje reportera koji bi se dubinski pozabavili nekim izvještajem. TV kuće, kaže se takodjer u izvještaju, nudi manji broj izvještaja koji su ujedno i kraći. Kablovski kanali, kakav je CNN, objavljuju veći broj intervjua a manji broj svakodnevnog živog izvještavanja, koje je nakada bilo glavni dio programa.

Na lokalnom nivou, navodi se da je nivo gledateljstva televizije mladjeg od 30 godina, pao sa 42 posto 2006. , na 28 posto prošle godine.
XS
SM
MD
LG