Linkovi

Barack Obama, posljednji put u ulozi predsjednika, dodijelio Medalje slobode


Američki predsjednik Barack Obama je jučer posljednji put za svog mandata dodijelio najveće građansko priznanje, prestižnu Medalju slobode 21 pojedincu na ceremoniji u Bijeloj kući. Među dobitnicima su ove godine bili filantropi, umjetnici, aktivisti, naučnici I drugi.

Predsjednik Obama je rekao da je Medalja slobode počast ideji da svako u Americi može pomoći da se zemlja učini boljom.

Danas odajemo priznanje izuzetnim Amerikancima koji su podigli naš duh, ojačali našu uniju, I pokrenuli nas ka napretku, rekao je predsjednik Obama.

Među dobitnicima su neka velika imena iz svijeta zabave, sporta, umjetnosti, nauke I filantropije. Kao Bill I Melinda Gates, čija je fondacije dodijelila 36 milijardi dolara u financijskoj pomoći za promoviranje zdravlja I borbu protiv siromaštva I gladi.

Bill I Melinda Gates su nam I dalje inspiracija sa svojim stalnim optimizmom da svi zajedno možemo oblikovati svijet onakav kakav treba biti, rečeno je na ceremoniji.

Jedan od dobitnika je Kareem Abdul Jabbar, košarkaška legenda koji je poznat po zalaganju za društvenu pravdu.

Fizički, intelektualno, duhovno, Kareem je jedinstven. On je Amerikanac koji se zalaže za naše najosnovnije slobode I naše najviše aspiracije, rekao je Barack Obama.

On je Medalju slobode dodijelio glumcima Tomu Hanksu, Robertu de Niru I Robertu Redfordu, kao I aktivistima, naučnicima I umjetnicima, kao što je arhitektica Maya Lin, koja je projektovala memorijal veteranima vijetnamskog rata u Washingtonu.

Memorijal veteranima iz Vijetnama je izmijenio način na kojeg gledamo na spomenike, ali I kako razmišljamo o našem požrtvovanju, patriotizmu I sebi samima.

Komičarka I glumica Ellen de Generes je medalju primila na veoma emocionalan način.

U svakoj svojoj ulozi, Ellen nas podsjeća da budemo dobri jedni prema drugima I da se prema drugima odnosimo onako kako želimo da se drugi odnose prema nama, rečeno je prilikom njenog predstavljanja. Ona je ušla u istoriju kada je objelodanila da je ona osobno, kao I njena TV ličnost, lezbejka.

Predsjednik Obama je rekao da ga je svaki dobitnik nagrade dirnuo na osoben, I veoma moćan način. On je dodao da je grupa dobitnika podsjećanje da je raznolikost zemlje ono što Ameriku čini jakom.

XS
SM
MD
LG