Linkovi

Medalja časti za herojstvo u Afganistanu


Poručnik Salvatore Giunta nikada nije ni pomislio da će njegove akcije od prije tri godine dovesti do osobnog telefonskog poziva od predsjednika Sjedinjenih država.

Poručnik u američkoj vojsci Salvatore Giunta je dobio najveće vojno priznanje u Sjedinjenim državama za svoje herojstvo u Afganistanu. Nakon što je dva puta služio u toj zemlji, on kaže da je samo radio ono za šta je bio treniran.

Poručnik Salvatore Giunta nikada nije ni pomislio da će njegove akcije od prije tri godine dovesti do osobnog telefonskog poziva od predsjednika Sjedinjenih država.

Srce mi je ubrzano počelo kucati kada sam podigao slušalicu i čuo: Ovdje predsjednik Barack Obama, kaže Salvatore Guinta.

U žestokoj borbi u Afganistanu on se ponio herojski i za to je dobio najveće vojno priznanje svoje zemlje. Borci Talibana su njega i njegove kolege padobrance dočekali iz zasjede. On je zadobio dvije rane, i njegov prijatelj, poručnik Josh Brennan, je također bio ranjen. Poručnik Brett Perry je bio svjedok toj borbi.

Ne mogu čak ni opisati koliko je to bilo intenzivno. Bio je to najglasniji zvuk metaka koji prolijeću upravo iznad naših glava, kaže Brett Perry.

Dvojica talibanskih boraca su odvukli Josha Brennana, i Salvatore Giunta je potrčao za njima, ubivši jednog od pobunjenika. Svog prijatelja je tada povukao na sigurno, ali je ranjeni Josh kasnije podlegao ranama.

Uvijek ću ga se rado sjećati kao nekoga ko je sve dao za svoju zemlju, kaže Salvatore Giunta.

Stojeći uz svoju suprugu Jenny, on kaže da su mu osjećanja vezana za primanje Medalje časti pomiješana.

Emocionalno je i izvanredno je. Sve je divno, ali mi se vraćaju mnoga sjećanja na one sa kojima bih volio podijeliti ovaj trenutak. Ali tu priliku neću imati jer oni više nisu sa nama, kaže Salavore Giunta i dodaje da je on samo radio svoj posao.

U ovom poslu sam samo prosječan. To je situacija u koju smo stavljeni i ja nisam uradio ništa što drugi u istoj situaciji ne bi uradili, kaže on.

Međutim poručnik Perry kaže da to baš nije tako.

Stvarnost je da u svijetu ima samo mali broj onih koji bi uradili ono što je on uradio, kaže Brett Perry.

XS
SM
MD
LG