Linkovi

Mećave, poplave i tornada u SAD, stotine hiljada ljudi bez struje


Tornado u Fort Lauderdaleu na Floridi. (Foto: Paul Gallo/via REUTERS)
Tornado u Fort Lauderdaleu na Floridi. (Foto: Paul Gallo/via REUTERS)

Zimska oluja zahvatila je centralne dijelove Sjedinjenih Država dok se jug zemlje našao pod udarom snažnih vjetrova i pljuskova.

U mnogim dijelovima srednjeg zapada napadalo je više od 10 centimetara snijega, a nevrijeme prati snažan vjetar zbog čega su zatvoreni dijelovi dva velika međudržavna autoputa, a u nekoliko država zatvorene škole i vladine kancelarije.

Za to vrijeme, snažne oluje i tornada su pogodila jug zemlje, gdje je vjetar nosio krovove kuća. Vjetar i grad su zahvatili Floridu i dijelove Alabame i Georgije, a prijavljeno je nekoliko tornada. Pred zoru, u okrugu Walton na Floridi zabilježen je vetar jačine 171 kilometar na čas. Najmanje tri žrtve povezuju se sa olujom u Alabami, Sjevernoj Karolini i Georgiji.

Više od 410.000 domaćinstava i radnji u 12 država je bez struje.

Na srednjem zapadu, snijeg debljine između 20 i 30 centimetara mogao bi da prekrije široko područje od jugoistočnog Colorada do Michigana, uključujući zapadni Kansas, istočnu Nebrasku, velike dijelove Iowe, sjeverni Missouri i sjeveroistočni dio Illinoisa, prognozira Nacionalna meterološka služba.

Skoro 19 centimetara snega je palo u sjevernom gradu Athol u Kansasu u ponedjeljak. Meterološka služba u Lincolnu u Nebraski prognozirala je dodatnih 8-13 centimetara snijega tokom noći, uz vjetrove jačine 64 km/h.

Zbog snijega je zatvoren veliki dio međudržavnog autoputa 80 u Nebraski, dok je Kansas zatvorio svoju saobraćajnicu I70 od grada Russell sve do granice sa Coloradom zbog opasnih uslova putovanja. Nekoliko vozila je skliznulo sa puta 70 u sjeveroistočnom dijelu te države.

Sneg u Des Moinesu u Iowi, 8. januara 2024. (Foto: Rojters/Sergio Flores)
Sneg u Des Moinesu u Iowi, 8. januara 2024. (Foto: Rojters/Sergio Flores)

U Nebraski, zatvoreni su federalni sudovi u Omahi i Lincolnu, a inženjerski korpus američke vojske je povećao protok vode na brani na rijeci Missouri da bi se smanjila šansa formiranja leda koji bi blokirao branu. Neke škole su zatvorene u istočnim dijelovima Iowe.

Vrijeme je već uticalo na predizbornu kampanju koja se vodi u Iowi uoči stranačkih skupova 15. januara, gdje se očekuje da bi će poslije snijega doći do velikog pada temperature, i ispod minus 18 Celzijusovih stepeni.

Zbog toga je izborni štab bivšeg predsjednika Donalda Trumpa otkazao brojne događaje na kojima je trebalo da se pojave guvernerka Arkansasa Sarah Sanders i njen otac, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee koji vode kampanju za Trumpa.

Upozorenje na zimsku oluju je na snazi u Wisconsinu i Illinoisu. U Chicagu se očekuje do 15 centimetara snijega i jak vjetar.

U Oklahomi, pojedini vozači su se našli zavejani na drumu, gdje je vidljivost bila ravna nuli, uz snažne udare vjetra. Stručnjaci savjetuju građane da ostanu kod kuće ukoliko mogu.

Druga oluja će pogoditi severozapadni dio Pacifika, gdje su upozorenja na nevrijeme izdata u državama Washington i Oregon.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG