Linkovi

Među haškim osuđenicima nema korona virusa


The original courtroom of the United Nations International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia is seen in Sarajevo City Hall, Bosnia and Herzegovina Dec. 7, 2018.
The original courtroom of the United Nations International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia is seen in Sarajevo City Hall, Bosnia and Herzegovina Dec. 7, 2018.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) – pravni nasljednik Haškog tribunala – saopćio je da je nakon provjere utvrđeno da nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom u zatvorima u 14 zemalja u kojima trenutno 50 osuđenika izdržava kazne za genocid i ratne zločine.

Predsjednik Mehanizma Carmel Agius je rekao da je nakon provjere utvrđeno da nema nijednog slučaja zaraze koronavirusom među osuđenicima MMKS-a ili Haškog tribunala, ali da će se mjere zaštite osuđenika i dalje nadgledati.

“Iz ovog razloga, nalažem Uredu registrara da nastavi komunicirati sa zemljama izdržavanja kazni kako bi svakih 14 dana do kraja juna 2020. dobio nove informacije o situaciji u zatvorima u kojima osuđenici izdržavaju kazne, uključujući promjene postojećih mjera suzbijanja širenja slučajeva COVID-19, broj postojećih ili pretpostavljenih slučajeva zaraze i sve druge značajne informacije”, kazao je Agius u svojoj odluci.

Trenutno, kazne zatvora izdržava 16 osoba koje su Mehanizam i Haški tribunal osudili za zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine, dok dvije osobe još uvijek čekaju prebacivanje u zemlje u kojima će služiti kazne.

U pritvorskim prostorijama u Scheveningenu nalaze se dvije osobe koje čekaju na prebacivanje u zemlje gdje će izdržavati kaznu – Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH, te Milivoj Petković, osuđen na 20 godina zatvora za zločine u takozvanoj Herceg-Bosni.

Udruženje advokata koji zastupaju klijente pred međunarodnim sudovima tražilo je krajem prošlog mjeseca od Agiusa da se odobri prijevremeno ili privremeno puštanje na slobodu pritvorenih zbog pandemije COVID-19.

Kako su naveli u svom saopćenju, Agius ima ovlasti da odobri puštanje pritvorenika koji izdržavaju kazne Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog suda za Ruandu.

“Svi pritvorenici koji trenutno izdržavaju kaznu u Evropi i Beninu stariji su zatvorenici i stoga posebno ranjivi. Ako se zaraze, njihovi životi mogu biti ugroženi”, stoji u saopćenju.

Komesarka za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) kao i Vijeće Evrope izdali su preporuke o značaju razvoja mjera zaštite protiv širenja koronavirusa u zatvorima.

XS
SM
MD
LG