Linkovi

McDonald's prodaje svoj biznis u Rusiji


Zatvoreni McDonald's u Rusiji
Zatvoreni McDonald's u Rusiji

McDonald's je u ponedjeljak saopćio da je započeo proces prodaje svog ruskog poslovanja, što uključuje 850 restorana koji zapošljavaju 62.000 ljudi, što ga čini posljednjom velikom zapadnom korporacijom koja je napustila Rusiju otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru.

Gigant brze hrane je rekao da zadržavanje svog poslovanja u Rusiji "više nije održivo, niti je u skladu s vrijednostima McDonald'sa".

Kompanija sa sjedištem u Chicagu objavila je početkom marta da privremeno zatvara svoje radnje u Rusiji, ali da će nastaviti da plaća zaposlenima. U ponedjeljak je saopćeno da će tražiti da ruski kupac zaposli te radnike i plati ih do zatvaranja prodaje. Nisu spomenuti detalji o kupcu.

Prvi McDonald's u Rusiji otvoren je usred Moskve prije više od tri decenije, ubrzo nakon pada Berlinskog zida. Bio je to snažan simbol ublažavanja hladnoratovskih tenzija između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG