Linkovi

Vandalizovane kuće kongresnih lidera McConnella i Pelosi


Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi i lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell.
Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi i lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

Tokom prazničnog vikenda, vandalizovane su kuće lidera republikanaca u Kongresu Mitcha McConnella i predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi. To je uslijedilo nakon propalih pokušaja u Kongresu da se isplate ugroženima u pandemiji povećaju sa 600 na 2.000 dolara.

Na kući lidera republikanaca McConnella​ u Louisvilleu, Kentucky, neko je napisao "Gdje je moj novac" i "Mitch ubija siromašne". Ispod poštanskog sandučeta ispisane su psovke na McConnellov račun.

Na kući Pelosi u San Franciscu, California, takođe su ispisani grafiti, a neko je ispred ostavio i svinjsku glavu i lažnu krv, saopštila je policija.

Lokalna TV KGO objavila je da je Pelosinoj garaži ispisano "2000$", "Otkažite kiriju" i "Hoćemo sve", što se vjerovatno odnosi na neuspjeh Kongresa da poveća isplate ugroženima u pandemiji.

McConnell je u saopšenju osudio vandalizam na njegovoj kući: "Proveo sam karijeru u borbi za Prvi amandaman i pravo na miran protest. Cijenim svakog stanovnika Kentuckyja koji se uključi u demokratratski proces, bilo da se slaže sa mnom ili ne. Ali, ovo je drugo. Vandalizam i politika straha nemaju šta da traže u našem društvu."

Dodao je da on i njegova supruga nisu uplašeni.

Policija u Louisvilleu istražuje incident koji se desio 1. januara u 5 ujutru. Za sada nema osumnjičenih.

Prvog dana nove godine, Senat je odbio da raspravlja o povećanju pojedinačnih isplata ugroženima. Demokrate u Predstavničkom domu su takav prijedlog usvojile, a isto je tražio i predsjednik Donald Trump koji je odbijao da potpiše zakon ako se to ne desi.

Vlada je počela sa isplatom pomoći milionima Amerikanaca, iako je ta pomoć značajno smanjena na 600 dolara po osobi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG