Linkovi

Predsjednik Obama uručio Gershwinovu nagradu za muziku Paulu McCartney-u


Britanska muzička legenda Paul McCartney je u Bijeloj kući primio Gershwinovu nagradu za muziku, nazvanu po legendarnim kompozitorima i piscima stihova, braći George-u i Ira-i Gershwinu.

Mnogi bivšeg člana Beatlesa Paula McCartneya smatraju jednim od najboljih pjevača i stihopisaca s kraja 20 vijeka. On je jedan od četiri originalna člana Beatlesa, čiji su hitovi, koji su obarali sve rekorde, izmijenili pop muziku 60-tih godina. Nakon njihovog raspada 1970, McCartney je započeo vlastitu karijeru, prvo sa svojom grupom Wings, a zatim i sam. U srijedu mu je predsjednik Obama uručio nagradu na događaju u Bijeloj kući kojem su prisustvovale i druge velike zvijezde.

Britanska muzička legenda Paul McCartney je u Bijeloj kući primio Gershwinovu nagradu za muziku, nazvanu po legendarnim kompozitorima i piscima stihova, braći George-u i Ira-i Gershwinu. Tokom večeri u Bijeloj kući, on je otpjevao neke od svojih najpoznatnijih pjesama. Nagrada mu je dodijeljena za gotovo pet decenija izuzetnog doprinosa pop muzici.

Večeras mi je izuzetna čast uručiti najveću američku nagradu za popularnu muziku u ime zahvalne nacije, zahvalne što je jedan mladi Englez sa nama podijelio svoje snove. Sir Paul McCartney, rekao je predsjednik Obama.

Ovo je fantastična večer za mene. Dobiti ovu nagradu je sasvim dovoljno, a još dobiti je od upravo ovog predsjednika, to je sasvim izuzetno, rekao je Paul McCartney.

Gosti u Bijeloj kući su bili slavni izvođači koji su pjevali svoje vlastite verzije McCartneyevih hitova.Ali najupečatljiviji trenutak večeri je kada je Paul McCartney posvetio jedan od svojih hitova prvoj dami, Michelle Obami.

Na konferenciji za novinare u Kongresnoj biblioteci prije događaja u Bijeloj kući, bivši član Beatlesa je rekao da nagrada ima posebno značenje.

Za mene je izvanredno biti ovdje jer sam kao dijete slušao muziku braće Gershwin i strašno sam je volio. I naravno nisam mogao ni zamisliti da ću se jednog dana naći na ovakvom mjestu i dobiti nagradu kao što je ova, rekao je Paul McCartney.

On je dodao da, kada se radi o pisanju pjesama, za njega se nije puno toga promijenilo tokom godina.

Pisanje pjesama je uvijek za mene izvanredna stvar jer je misterija. Počnete ni sa čim, i ako imate sreće, nekoliko sati kasnije, tu se već stvori pjesma. Ta misterija i čarolija su za mene još uvijek isti, kaže legendarni Paul McCartney.

XS
SM
MD
LG