Linkovi

McCarthy dao novinaru Fox Newsa pristup snimcima upada u Kongres 6. januara


Tucker Carlson, voditelj programa "Tucker Carlson Tonight" u studiju televizije Fox News.
Tucker Carlson, voditelj programa "Tucker Carlson Tonight" u studiju televizije Fox News.

Hiljade sati snimaka sigurnosnih kamera u Kongresu na kojima se vidi upad pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Capitol 6. januara 2021. godine - sada su dostupni voditelju kanala Fox Newsa Tuckeru Carlsonu.

Pristup snimcima dozvolio je predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy, a demokrate su njegovu odluku kritikovale kao "teško" kršenje pravila bezbjednosti, koje može da ima dalekosežne posljedice.

Desničarski politički komentator izjavio je da je njegov tim proveo nedjelju dana u Capitolu analizirajući video snimke i da se priprema da otkrije svoje saznanja gledaocima Foxa.

Međutim, davanje ekskluzivnog pristupa osjetljivim snimcima javnoj ličnosti koja je neskriveno naklonjena konzervativnom krilu Republikanske partije je veoma neobičan potez, koji neki kritičari vide kao "izvoz" nadzora za koji je zadužen Predstavnički dom, na TV ličnost koja je promovisala teorije zavjere o napadu 6. januara.

"To je šokantan događaj koji izaziva političku zabrinutost, ali što je još važnije, podstiče zabrinutost za bezbjednost", izjavio je demokratski kongresmen Dan Goldman, koji je bio jedan od glavnih tužilaca u procesu prvog opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

Pristalice predsjednika Donalda Trumpa probijaju policijsku ogradu kod Capitola, 6. januara 2021.
Pristalice predsjednika Donalda Trumpa probijaju policijsku ogradu kod Capitola, 6. januara 2021.

Mnogi kritičari upozoravaju da bi bezbjednost Capitola mogla da bude ugrožena ako Tucker Carlson emituje snimke na kojima se vidi kako su izgrednici prišli zgradi, ili se vide hodnici i putanje koje su koristili članovi Kongresa kako bi se domogli bezbjednosti. A upadljivo stranački novi narativ o napadu na Capitol mogao bi da ubrza opasnu reviziju historije o događajima 6. januara kada je bivši predsjednik podstakao rulju svojih pristalica da se upute ka Capitolu i pokušaju da ponište izbornu pobjedu demokrate Joea Bidena.

"Svima je jasno da je osoba kojoj je predsedavajući odlučio da preda sate i sate osjetljivih i poverljivih snimaka kamera za nadzor - osoba koja je promovisala lažni dokumentarni film u nastojanju da krivicu za odgovornost za nerede 6. januara preusmjeri sa Donalda Trumpa na druge", izjavio je Goldman.

"Kevin McCarthy je bezbjednost Capitola stavio u ruke Tuckera Carlsona i to je zastrašujuća pomisao", dodao je.

Carlson, koji je autor dokumentarnog filma u kome se iznosi teorija da je federalna vlada iskoristila napad Trumpovih pristalica na Capitol kao izgovor za progon konzervativaca, potvrdio je da njegov tim pregleda snimke prije nego što ih eventualno objavi u svojoj emisiji, najgledanijoj u večernjem terminu na Fox Newsu.

Kabinet McCarthyja odbio je da potvrdi vijest koju je prvo objavio portal "Axios", uprkos ponovljenim zahtjevima agencije AP za komentar.

Dramatični video snimci i fotografije napada Trumpovih pristalica na Capitol su široko dostupni pošto su ih objavljivali dokumentaristi, medijske organizacije pa čak i sami učesnici nereda. Međutim, zvaničnici su se uzdržavali od objavljivanja većeg dijela snimaka bezbjednosnih kamera postavljenih oko Capitola i u samoj zgradi, koje pružaju detaljni uvid u nasilje i brutalno prebijanje policajaca koji su pokušali da zaustave izgrednike.

Komisija Predstavničkog doma koja je istraživala napad 6. januara pažljivo je i tijesno sarađivala sa policijom Capitola u razmatranju koji snimci bezbjednosnih kamera treba da budu emitovani tokom javnih pretresa održanih prošle godine.

Šef policije Capitola Tom Manger objavio je kratko saopštenje kao odgovor na pitanja o novom objavljivanju snimaka: "Kada kongresni lideri ili nadzorni odbori zatraže takve stvari, moramo da ih damo".

Tokom skoro dvogodišnje istrage, komisija za 6. januar, raspuštena kada su republikanci preuzeli kontrolu u Predstavničkom domu, imala je "sigurnu sobu" u svojim prostorijama na Capitol Hillu, kako bi osoblje moglo da prečešlja više od 14.000 sati snimljenog materijala.

Proces je trajao mjesecima, kaže za AP osoba upoznata sa istragom koja je tražila da ostane anonimna. Svaki snimak koji je komisija željela da iskoristi na javnim pretresima morala je da odobri policija Capitola da bi se izbjeglo narušavanje bezbjednosti, navodi ta osoba.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Hakeem Jeffries je McCarthyjevu odluku nazvao "teškim kršenjem koje ugrožava bezbjednost zaposlenih u Kongresu".

Poslanica iz Kalifornije demokrata Zoe Lofgren, bivša predsedavajuća Administrativnog odbora Predstavničkog doma i članica komisije koja je istraživala događaje 6. januara, ocijenila je:

"To je prava mapa za ljude koji će možda željeti da ponovo napadnu Capitol. To bi im bilo od velike pomoći", rekla je ona.

Istaknuti republikanci pozdravili su odluku McCarthyja kao dio njegovog obećanja da će stvoriti transparentniji Predstavnički dom, i učestvovati u nadzoru vlade, dok republikanci pokreću seriju dalekosežnih istraga o različitim aspektima rada vlade.

"Podržavam odluku predsedavajućeg McCarthyja", izjavio je kongresmen Bryan Steil, predsjedavajući Administrativnog odbora Predstavničkog doma.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG