Linkovi

Senator John McCain sahranjen uz velike počasti


Pogrebna povorka na putu ka groblju Pomorske akademije SAD u Annapolisu, 2. septembar 2018.
Pogrebna povorka na putu ka groblju Pomorske akademije SAD u Annapolisu, 2. septembar 2018.

Američki senator John McCaib, koji je preminuo prošle subote u 82. godini, sahranjen je u nedelju na groblju Pomorske akademije SAD, u Annapolis, u Marylandu.

McCain je sahranjen pored svog dugogodišnjeg prijatelja i kolege na akademiji, admirala Chucka Larsona koji je preminuo 2014. godine.

Republikanski senator i predsjednički kandidat, koji je više od pet godina proveo u zarobljeništvu tokom rata u Vijetnamu, posljednji put je govorio na akademiji u oktobru prošle godine, kada je kadetima poručio da ga je škola pripremila za izazove s kojima se kasnije suočio.

"Osjećaj časti koji mi je uliven ovdje, vraćao mi se u najmračnijim satima. Zbog toga sam se iznova vraćao na mjesto gdje sam naučio da strepim od beščašća", govorio je tada McCain.

Na privatnoj memorijalnoj službi za senatora, u subotu u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, bivši demokratski predsjednik SAD Barack Obama pozdravio je McCaina, svog prijatelja i političkog rivala, kao inspiraciju svim Amerikancama "da budu bolji, da rade bolje, da zavrijede veliko naslijeđe koje su ostavili osnivači".

Barack Obama
Barack Obama

Bivši demokratski predsjednik Barack Obama kritikovao je aktuelnu američku političku scenu kao "podmuklu i uskogrudu", u govoru na memorijalnoj službi za senatora Johna McCaina u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu.

"Veliki dio naše politike, javnog života, debate, može da izgleda tako beznačajno, podmuklo i uskogrudo, zbog razmjene uvreda, lažnih kontroverzi i isfabrikovanog besa", ocijenio je Obama u oproštajnom govoru za svog prijatelja i povremenog političkog rivala.

Obama nije pomenuo svog nasljednika, predsjednika Donalda Trumpa, po imenu, ali je poručio da je "riječ o politici koja se pretvara da je hrabra i čvrsta, ali je u suštini, rođena iz straha".

"John nas je pozvao da se izdignemo iznad toga, da budemo bolji", naglasio je bivši predsjednik.

George Bush
George Bush

Oproštajni govor održao je i bivši republikanski predsednik George Bush mlađi koji je za McCaina rekao da je "bio častan i da je uvijek prepoznavao da su njegovi rivali i dalje patriote i ljudska bića".

Bush je takođe odbacio status quo politike u Washingtonu za koju je ocijenio da je suprotna McCainovim ličnim uvjerenjima.

“Poštovao je dostojanstvo svojstveno svima, dostojanstvo koje se ne zaustavlja na granicama i koje diktatori ne mogu da izbrišu. Možda, iznad svega, John je prezirao zloupotrebu vlasti", istakao je Bush.

Bush i Obama govorili su na memorijalnoj službi na zahtjev senatora McCaina, koji je isplanirao ceremoniju dok je bolovao od tumora na mozgu.

Bivši predsjednici bili su među stotinama članova porodice, prijatelja, bivših kolega u Kongresu koji su se okupili u Nacionalnoj katedrali u kojoj je bio izložen kovčeg sa McCainovim posmrtnim ostacima.

Cindy McCain, supruga Johna McCaina, 1. septembar 2018.
Cindy McCain, supruga Johna McCaina, 1. septembar 2018.

Službi su prisustvovale i desetine aktuelnih i bivših američkih zvaničnika, članova Kongresa i stranih diplomata.

McCainovina kćerka, Meghan, takođe je odala poštu svom ocu, a osvrnula se i na Trumpa i glavni moto njegove predizborne kampanje "Učinićemo Ameriku ponovo velikom".

“Amerika se ne razmeće, zato što to ne mora da radi. Amerika Johna McCaina ne mora ponovo da bude velika zato što je Amerika uvijek bila velika", istakla je Meghan.

McCainova kćerka Meghan govori na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali
McCainova kćerka Meghan govori na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali

"Živimo u dobu u kojem ne cijenimo stare američke heroje zato što nisu savršeni, dok ni jedan lider ne želi da prizna grešku ili neuspjeh", naglasila je kćerka senatora McCaina.

McCainov kovčeg, između ostalih, su nosili glumac Warren Beatty, bivši potpredsjednik SAD Joe Biden, bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg i ruski disident Vladimir Kara Murza.

Posmrtni ostaci senatora Johna McCaina ceremonijalno su bili položeni u zgradi Kongresa u petak, a prije memorijalne službe u subotu u Nacionalnoj katedrali, pogrebna povorka zaustavila se kod spomenika žrtvama rata u Vijetnamu.

Predsjednik Donald Trump nije bio pozvan na ceremoniju u petak, niti na McCainovu sahranu u subotu, što je odluka koju mnogi vide kao prijekor upućen Trumpu.

Gorko neprijateljstvo između Trumpa i dvostrukog predsjedničkog kandidata vuče korijen od Trumpove kampanje 2016., kada je je ismijavao McCaina zato što je bio zarobljen tokom rata u Vijetnamu i kada je govorio da McCain nije ratni heroj.​ McCain je preminuo prošle subote u 82. godini.

Mornarički oficir John S. McCain po povratku iz vijetnamskog zarobljeništva, 24. april 1973.
Mornarički oficir John S. McCain po povratku iz vijetnamskog zarobljeništva, 24. april 1973.

XS
SM
MD
LG