Linkovi

Umro Tadeusz Mazowiecki


Tadeusz Mazowiecki, prvi nekomunistički premijer u centralnoj i istočnoj Evropi nakon Drugog svjetskog rata, umro je danas u 86. godini života.

Od 1981. godine, bio je prvi urednik opozicionih sedmičnih novina Nedjeljnik solidarnosti, koje su zabranjene kada su komunisti uveli vojni zakon u decembru 1981. godine. Mazowiecki je uhapšen tokom racija i jedan je od posljednjih oslobođenih zatvorenika u decembru 1982. godine.

Bio je jedan od glavnih pregovarača sindikata Solidarnost tokom pregovora Okruglog stola 1989. godine i prvi poljski nekomunistički premijer u septembru iste godine nakon što mu je novoizabrani parlament izglasao povjerenje.

Tadeusz Mazowiecki bio je i specijalni izaslanik i glavni izvještač Ujedinjenih Naroda za pitanja ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji. Krajem jula 95, u znak protesta zbog zatvaranja očiju medjunarodne zajednice u vezi sa tek otkrivenim zločinima u Srebrenici, podnio je ostavku na tu dužnost, riječima:

“Ovakva situacija me obavezuje da izjavim da ne vidim nikakvu mogućnost i smisao nastavljanja mandata specijalnog izvještača koji mi je povjeren od strane Komiteta za ljudska prava.”
XS
SM
MD
LG