Linkovi

Umrla Maya Angelou


Slavna američka poetesa , i borac za ljudska prava, Maya Angelou, je umrla u 86.oj godini života.

Autorica proslavljene autobiografije iz 1970. godine, Znam zašto pjeva ptica u kavezu, je umrla u svom domu u Winston -Salemu, država Sjeverna Karolina.

Maya Angelou je rodjena u Saint Louisu, savezna država Missouri, a većinu svog djetinjstva je provela u Arkansasu. Nakon što je kao dijete bila seksualno napastvovana, prestala je govoriti 5 godina.

Obavljala je mnoge poslove, od kelnerice, kuharice, do kondukterke u tramvajima, kako bi se prehranila.Medjutim, nikada nije izgubila strast za umjetnošću, muzici, drami, plesu...

Književnička karijera Maye Angelou je počela nakon što su pisac James Baldwin i još neki, čuli njene priče iz djetinjstva, i rekli joj da bi ih trebala napisati.

1993. godine ju je bivši predsjednik Bill Clinton zamolio da napiše pjesmu za njegovu inauguraciju.

Ona je i napisala pjesmu koja je govorila riječi nade i pomirenja, ''lpodigni oči i pogledaj u dan koji ti sviće, porodi ponovno san, žene, djecu, muškarce, uzmi ih sebi u zagrljaj...."

Njenu smrt je potvrdio univerzitet Wake Forest gdje je radila kao profesor američkih studija od 1982. godine.

Liječnici nisu objavili uzrok smrti, ali je poznato da je Angelou nedavno otkazala sudjelovanje na nekoliko dogadjaja, rekavši da se oporavlja od bolesti zbog koje je ležala i u bolnici.
XS
SM
MD
LG