Linkovi

BRITANIJA: Traži se glasanje o povjerenju May, ministri podnose ostavke


Premijerka Theresa May govori o Brexitu u Parlamentu Britanije, London, 15. novembar 2018.
Premijerka Theresa May govori o Brexitu u Parlamentu Britanije, London, 15. novembar 2018.

Član Konzervativne partije Jacob Rees Mogg, zagovornik tvrdog Brexita, podnio je zvaničan zahjev za glasanje o nepovjerenju Theresi May.

U srijedu veče dogovoreni i podržani “sporazum o razvodu” EU i Britanije, već u četvrak ujutro je doveden u pitanje.

Posljednja vijest iz Londona je da je tvrdolinijaški član Konzervativne partije premijerke May, uticajni Jacob Rees Mogg, zagovornik tvrdog Brexita, podnio zvaničan zahjev za glasanje o nepovjerenju Theresi May.

"Ono što se dogodilo danas nije Brexit. Mora da bude odbačen", rekao je Mogg, uvjeren da je May moguće zamijeniti veoma brzo. Obraćajući se novinarima ispred parlamenta on je dobacio tvrdnje da se radi o puču protiv premijerke, jer je sve u skladu sa procedurom, tvrdi.

Kako je rekao Rees Mogg, već duže kritičan prema premijerki, on "ne nudi sebe" kao novog lidera torijevaca. Kao moguće kandidate naveo je bivšeg šefa diplomatije Borisa Johnsona i ministra za Brexit Davida Davisa, ali i dvoje ministara koji su u četvrtak ujutru podnijeli ostavke - Dominica Raaba i Esther McVey.

Još jedan konzervativni poslanik pozvao je na glasanje o nepovjerenju premijerki, torijevac Henry Smith.

Ubrzo nakon što su, poslije više od pet sati ubjeđivanja, podržali plan britanske premijerke Therese May za Brexit, ministri u njenom kabinetu su počeli da daju ostavke. Prvo je ostavku podnio ministar za Brexit Dominic Raab, jer kako je naveo u obazloženju „ne može mirne savjesti podržati“ nacrt plana za Brexit, zato što, tvrdi on, „predstavlja prijetnju po integritet UK (Ujedinjenog Kraljevstva)“.

Odmah nakon njega, to je učinila i ministarka za rad i penzije Esther McVey, potom još dva ministra i jedan savjetnik, Shailesh Vara, ministar za Sjevernu Irsku i mlađa ministrica za Brexit, Suella Braverman, te savjetnica Anne-Marie Trevelyan.

Istovremeno je Evening Standard objavio da je ministar za ekologiju i takođe poznati brexiter Michael Gove odbio da ponudu da bude novi ministar za Brexit.

Iako je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u četvrtak ujutru objavio da će se sporazum EU i Britanije o Brexitu finalizovati 25. novembra, sada su sve oči usmjerene na to hoće li Theresa May u britanskom parlamentu uspjeti da odbrani dogovoreno.

"Juče dogovoreni nacrt sporazum EU i Brtanije o Brexitu nije konačan", izjavila je britanska premijerka obraćajući se parlamentu u momentu kada su već četiri ministra i jedan pomoćnik iz njenog kabineta podnijeli ostavke, što je izazvalo salvu smijeha prisutnih.

EU je prema riječima May napravila nekoliko ustupaka Britaniji. Ona je od poslanika zatražila da razmotre nacionalni interes UK, naglašavajući da izlazak iz EU, kako je rekla, uključuje „teške izbore ispred svih nas“.

„Ja činim prave, a ne lake izbore“, kaže May. Ustvrdila je da EU neće pregovarati nikakvo buduće partnerstvo bez takozvane Irske zaštitne mjere koja će se konačno riješiti u daljim pregovorima.

Poručila je, kada konačan sporazum bude dogovoren, da će ga donijeti pred Parlament.

„Glasanje protiv vratilo bi nas na početak“, upozorava May i dodaje:

“Izbor je jasan: izabrati da izađemo bez sporazuma, rizikujemo da ne bude Brexita uopšte, ili možemo izabrati da se ujedinimo i podržimo najbolji sporazum koji može biti ispregovaran.“

Potom je navela šta dogovoreni ugovor garantuje:

“Ovaj sporazum okončava slobodu kretanja, vraća kontrolu nad našim granicama, zakonima i novcem, i omogućava nezavisnu vanjsku i odbrambenu politiku dok nastavljamo saradnju po pitanju bezbjednosti da bi naš narod bio siguran.”

May tvrdi da se ovim ispunjava želja bitanskog naroda: „Ja biram ono što je u naboljem interesu britanskog naroda!“

U međuvremenu je vlada UK objavila dugo očekivani nacrt sporazuma o izlasku, ili kako ga mediji zovu „ugovor o razvodu“ i dodatne dokumente za izalazak Britanije iz EU.

Nacrt sporazuma o Brexitu na više od 585 stranica postavlja uslove izlaska Britanije iz EU. Uz to su EU i UK objavili zajedničku političku deklaraciju o njihovim budućim odnosima, kojim se uspostavljaju široke oblasti buduće saradnje.

Lider opozicionih laburista Jeremy Corbyn je u parlamentu ocijenio da ponuđeni sporazum o Brexitu predstavlja „veliki i štetan neuspjeh“ koji krši crvene linije koje je sama premijerkla May postavila, kao i da nema valjanih odgovora na šest testova koje su za prihvatanje tog dokumenta postavili laburisti.

Corbyn je takođe naveo da to nije sprazum koji je obećan Britaniji, da sporazum "evidentno nema podršku niti njenog kabineta niti parlamenta niti države". Corbyn ističe da je jasno da je vlada premijerke May u haosu.

Lider DUP-a (Demokratske unionističke partije), sjevernoirske desničarske stranke koja daje podršku vladi premijerke May, Nigel Dodds takođe je optužio premijerku da ne drži obećanja i podržava plan, koji će, kako je rekao razbiti UK. Dodds je dodao da bi mogao podsjetiti na sva obećanja koja je dala javno ili privatno njegovoj stranci, ali je to uzaludno jer ona, kako kaže, “očigledno ne sluša”.

May loše stoji i sa podrškom u sopstvenoj stranci, nakon serije ostavki u njenom kabinetu od kojih je ona ministra za Brexit Dominica Raaba naznačajnija, kao i njegovo obrazloženje "da ne može mirne savjesti podržati“ nacrt plana za Brexit, jer, kako tvrdi „predstavlja prijetnju po integritet UK“. Jacob Rees-Mogg tvrdolinijaški torijevac brexiter, poručio je premijerki u parlamentu da već može vidjeti slučaj za glasanje o nepovjerenju, da bi potom i službeno podnio zahtjev sir Grahamu Bradyu za glasanje o povjerenju premijerki.

Ranije je takođe konzervativna brexiterka Anne Marie Morris BBC-ju rekla da vjeruje da je više od 48 njenih kolega već pisalo sir Grahamu Bradyu, koji predsjedava komitetom za podršku, pozivajući na glasanje o povjerenju Theresi May.

Sa druge strane, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ranije je u četvrtak sa velikom nadom najavio finalizaciju sporazuma o Brexitu na vanrednom samitu Evorpske unije (EU) 25. novembra.

„Ako se ništa neočekivano ne dogodi, mi ćemo odžati sastanak Evropskog savjeta u cilju da finalizujemo i formalizujemo sporazum o Brexitu. Održaćemo se u nedjelju 25. novembra u 9 i 30. Konačno, dozvolite mi da kažem našim britanskim prijateljima. Koliko god sam tužan da vidim kako odlazite, učiniću sve da ovaj rastank bude što je manje bolan i za vas i za nas,“ obećao je Tusk.

Glavni pregovarač EU za Brexit Michele Barnie izjavio je sinoć da nacrt sporazuma o razlazu, koji je usvojila britanska Vlada predstavlja odlučujući korak u pregovorima Velike Britanije i EU.

Međutim, nakon serije ostavki i očiglednog problema sa kojim će se May suočiti da osigura podršku kod kuće, francuski premijer Edouarde Phillipe je izjavio da ih zabrinjava nova nesigurnost u Britaniji oko Brexita, i da se EU mora pripremiti za mogućnost da ne bude sporazuma o Brexitu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG