Linkovi

Maui: Broj žrtava požara porastao na 101, među njima i djeca


Nadležni strahuju da će broj žrtava požara nastaviti da raste narednih dana. (FOTO: REUTERS/Mike Blake)
Nadležni strahuju da će broj žrtava požara nastaviti da raste narednih dana. (FOTO: REUTERS/Mike Blake)

Broj žrtava požara na ostrvu Maui na Havajima porastao je na 101, što ga čini najsmrtonosnijim u Americi u posljednjih 100 godina, saopštile su vlasti. Nadležni strahuju da bi broj žrtava mogao da bude i duplo veći, jer se ne zna sudbina stotina nestalih.

Identifikacija žrtava biće teška jer je vatra bila tako jaka, da su se metalne strukture istopile, navode zvaničnici.

Predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden posjetiće Havaje što prije. On je naveo da ne želi da svojim prisustvom ometa potragu, spašavanje i raščišćavanje.

Guverneru Joshu Greenu je kazao da može da računa na sve što mu je potrebno od federalne vlade.

Green je u utorak popodne u video obraćanju saopštio da je potvrđeno da je broj poginulih porastao sa 99 na 101, rekavši: „Duša nas boli zbog ovakvih gubitaka”.

Sam guverner naveo je da među žrtvama ima i djece.

„Kada su tijela mala, znamo da su djeca. Našli smo auto, na primjer, i njemu je bilo četvero ljudi, i to najvjerovatnije četvoročlana porodica, sa dvoje djece pozadi", kaže Green.

Četvrtina spaljene površine je pretražena. Izmjereno je da je prošlog utorka Lahainu pogodio požar vreline 538 stepeni Celzijusa, koji se širio putem vetra 128 kilometara na sat. Dio po dio Lahaine pretvarao se u pepeo.

Još nije poznato šta je izazvalo požare, vlasti navode da to je predmet istrage. Oko 85 odsto požara je ugašeno u Lahaini, dok je drugi požar skoro 65 odsto ugašen.

„Spremamo se za još tragičnih priča. Nalaziće po 10 do 20 tijela dnevno, sve dok ve završe pretragu, a to može da traje i do deset dana, nemoguće je sad predvidjeti”, naveo je Green ranije za CBS.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG