Linkovi

Mattis putuje u Kinu, dok tenzije rastu


Sekretar za odbranu SAD Jim Mattis
Sekretar za odbranu SAD Jim Mattis

Sekretar za odbranu SAD Jim Mattis posjetit će Kinu ove nedjelje usred rastućih tenzija između dvije nacije u vezi sa politikom Pekinga prema Južnom kineskom moru, prodaji oružja SAD Tajvanu i rasplamsavajućeg trgovinskog rata.

Mattis je rekao novinarima u nedjelju da želi da "preduzme mjere" zbog kineskih ambicija, dok ojačavaju svoju vojnu poziciju u spornim oblastima Južnog kineskog mora. Rekao je da ide u Kinu otvorenog uma i da planira da puno sluša.

Uprkos osjetljivim pitanjima na stolu, Mattis se takođe nada da će obezbjediti kinesku podršku u ubjeđivanju Sjeverne Koreje da odustane od svog nuklearnog programa, što je bio ključni cilj samita između predsjednika SAD Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una, ranije ovog mjeseca.

Dok bude u Pekingu, od utorka do četvrtka, Mattis će se susresti sa visokim zvaničnicima kineske odbrane i verovatno sastati sa predsjednikom Kine, Xi Jinpingom.

Četvorodnevno putovanje takođe će ga odvesti u Južnu Koreju, gdje će razgovarati sa ministrom za nacionalnu odbranu, Song Jong Muomom, i u Japan, gdje bi po planu trebalo da se sastane sa ministrom odbrane, Itsunori Onoderom.

Sastanci za cilj imaju uvjeravanje Južne Koreje i Japana da Washington ostaje posvećen regionalnoj bezbjednosti, nakon što je Trump objavio na samitu sa Kimom da će SAD obustaviti združene vojne vježbe koje su se rutinski održavale sa Južnom Korejom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG