Linkovi

Matične stanice poboljšavaju rad srca


Matične stanice poboljšavaju rad srca
Matične stanice poboljšavaju rad srca

Godinu dana nakon ubrizgavanja matičnih stanica, snimke su pokazivale 30-postotno smanjenje ožiljaka u mrtvom tkivu srčanog mišića

Terapija matičnim stanicama kod pacijenata sa zatajenjem rada srca dovela je do značajnog poboljšanja srčane funkcije u jednoj obimom maloj, ali jako obećavajućoj, novoj studiji – javlja Art Chimes. Prilog o tome za hrvatski je servis priredila jedina doktorica u našoj redakciji – Andrea Walsh.

Kod zatajenja rada srca, ono gubi sposobnost efikasnog pumpanja krvi. Najčešći uzrok je srčani infarkt koji uništi dio mišićnog tkiva, neophodnog za normalno kucanje srca. U jednoj novoj studiji, pacijentima su bile ubrizgane odrasle matične stanice, izvađene iz njihovih vlastitih srca. To je specijalna vrsta nediferenciranih stanica, koje se nalaze posvuda u tijelu i pomažu u održavanju i popravku tkiva u kojima se nalaze. Liječnici koriste mjeru nazvanu 'postotak izbacivanja' za opisivanje sposobnosti srca da pumpa krv. Autor studije Roberto Bolli, sa Sveučilišta Louisville, kaže da osobe u kontrolnoj skupini nisu pokazale značajno poboljšanje te mjere. Ali, poboljšanje koje je viđeno kod pacijenata s ubrizganim matičnim stanicama, Bolli naziva - 'zapanjujućim': "Nakon četiri mjeseca, sposobnost srca da pumpa krv bila je značajno poboljšana. Postotak izbacivanja povećao se za 8 u četiri mjeseca, a nakon godine dana za 12 jedinica. To je ogromno povećanje, mnogo veće nego što smo se nadali na početku studije".

Bolli kaže da je došlo i do značajnog poboljšanja sposobnosti primatelja matičnih stanica za vršenje tjelovježbe. Sudionici studije su dva puta pregledani nuklearnom magnetskog rezonancijom - prije i nakon liječenja. Godinu dana nakon ubrizgavanja matičnih stanica, snimke su pokazivale 30-postotno smanjenje ožiljaka u mrtvom tkivu srčanog mišića: "Smanjenje tih ožiljaka implicira da se stvara novo tkivo srčanog mišića koje zamjenjuje ožiljak. To je dokaz da matične stanice regeneriraju novi srčani mišić".

Ova je studija, koja je još u tijeku, obimom vrlo mala, sa samo 16 pacijenata u skupini koja je primila matične stanice, te sedam u kontrolnoj skupini. No, u komentaru koji je objavljen zajedno s njegovim radom kaže se da Bollijevi nalazi 'bude novi optimizam' zbog rigoroznosti studije i neočekivano dobrih rezultata. Roberto Bolli je svoje nalaze objavio u časopisu The Lancet, a predstavio ih je i na skupu Američke udruge za srca, na Floridi.

XS
SM
MD
LG