Linkovi

Sjedinjene države jedina razvijena zemlja na svijetu koja ne nudi plaćeno porodiljsko odsustvo


Iako su Sjedinjene države jedina razvijena zemlja na svijetu koja ne nudi plaćeno porodiljsko odsustvo za majke, oboje demokratskih predsjedničkih kandidata podržava državni standard od 12 sedmica plaćenog obiteljskog odsustva. To nije nikakav novi prijedlog. Predjsendik Barack Obama je na to pozvao u svom obraćanju naciji prošle godine, ali je prijedlog naišao na brzo protivljenje od strane nekih republikanaca u kongresu. Pa ipak, na državnom nivou je po tom pitanju postignut izvjestan napredak. New York je jedna od tri savezne države koja sada čeka na zakon o porodiljskom odsustvu.

U Sjedinjenim državama nije neobično da majka koja je tek rodila napusti posao. Sam ima samo devet mjeseci I njegova majka Lora nije mogla ni pomisliti na povratak na posao.

Dobila sam samo šest tjedana odsustva, I to nije dovoljno. Trebao nam je neko ko će se za njega pobrinuti, ali troškovi čuvanja djece u Washington Dcu su veoma visoki. Ne bih mogla dovoljno zarađivati kako bi platila sve račune, kaže Lora.

Iako Sjedinjene države nisu ni blizu državnog zakona kojim bi se odobilo porodiljsko odsustvo, neke savezne države su potakle to pitanje. To je napredak u odnosu na zakon o odsustvu iz obiteljskih ili medicinskih razloga iz 1993, kojim se mogućnost neplaćenog odsustva daje vladinim uposlenicima ili uposlenima u privatnom sektoru u kompanijama sa 50 ili više uposlenih. Ali kritičari kažu da taj zakon obuhvata samo 60% porodilja, jer se samo 60% njih može kvalificirati, a mnoge nove majke ne mogu priuštiti da uzmu slobodne dane.

Sjedinjene države još nisu prihvatile činjenicu da većina žena danas radi. Zakoni o radu su doneseni davno kada su obitelji drugačije izgledale. Danas većina žena radi, većina majki radi, čak I većina majki koje imaju malu djecu su dio radne snage, kaže Sarah Jane Glynn, iz Centra za američki napredak.

Neke kompanije ipak nude ne samo plaćeno porodiljsko za majke, već I za očeve. Joe koji je tek postao otac je radostan što ima 6 sedmica plaćenog odsustva.

Mislim da je na poslodavcu da nudi plaćeno odusustvo ili ne, ali najbolji poslodavci to danas ipak nude. To je dobro za zaposlene, što znači da je dobro I za kompaniju, kaže Joe.

Protivnici zakona o plaćenom odsustvu kažu da je to loše za poslovanje, jer je isuviše skupo.

Mali biznisi ne mogu podnijeti takav teret, kao ni povećanje poreza, kaže jedan čovjek.

Ali pristalice ideje kažu da je trošak plaćenog porodiljskog veoma nizak u poređenju sa prednostima za samu obitelj.

Biti kod kuće sa djecom je vjerovatno najteži posao. To bi se trebalo u potpunosti platiti, kao I kada redovno radite, kaže jedan od roditelja.

XS
SM
MD
LG