Linkovi

Mastercard: Veća potrošnja tokom praznične sezone u SAD, cvijeta online trgovina


Foto: REUTERS/Jim Bourg
Foto: REUTERS/Jim Bourg

Maloprodaja u Sjedinjenim Državama povećana je za 8,5% tokom tekuće praznične sezone za koju se računa da je počela 1. novembra, zahvaljujući korištenju usluga elektronske trgovine, navedeno je u izvještaju međunarodne kompanije Mastercard.

Prema istom izvoru, elektronsko trgovanje povećano je za 11 procenata tokom perioda praznične kupovine što je, kako je ukazano, još jednom istaklo ulogu pandemije Covida-19 u promjenama kupovnih navika građana.

Također, primjećeno je da su kupci u nabavku požurili usljed zabrinutosti u vezi sa lancem snabdijevanja pošto se broj novih slučajeva Covida povećao, što je uticalo na to da prodaja licem u lice doživi skok od 8,1 posto u poređenju sa 2020. godinom.

„Kupci su nastojali da nabave poklone prije navale na maloprodaju, svjesni priča koje su se odnosile na lance snabdijevanja i neizvjesnostima u vezi sa ponudom radne snage - koristeći se online uslugama i odlazeći u prodavnice”, saopštio je viši savjetnik kompanije Mastercard Steve Sadove.

Najznačajniji porast zabilježen je u prodaji nakita i elektronike. U odnosu na 2020. kupovina nakita veća je za 32 posto, a elektronike za 16,2 procenta.

Praznična prodaja elektronskim putem činila je 20,9% ukupne maloprodaje 2020, pokazuju podaci koje je objavio Mastercard, napominjući da se rast nastavlja jer je potrošačima komfornije da iz svojih domova pretražuju proizvode za čiju su kupovinu zainteresovani.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG