Linkovi

Mastercard: Veća potrošnja tokom praznične sezone u SAD, cvijeta online trgovina


Foto: REUTERS/Jim Bourg
Foto: REUTERS/Jim Bourg

Maloprodaja u Sjedinjenim Državama povećana je za 8,5% tokom tekuće praznične sezone za koju se računa da je počela 1. novembra, zahvaljujući korištenju usluga elektronske trgovine, navedeno je u izvještaju međunarodne kompanije Mastercard.

Prema istom izvoru, elektronsko trgovanje povećano je za 11 procenata tokom perioda praznične kupovine što je, kako je ukazano, još jednom istaklo ulogu pandemije Covida-19 u promjenama kupovnih navika građana.

Također, primjećeno je da su kupci u nabavku požurili usljed zabrinutosti u vezi sa lancem snabdijevanja pošto se broj novih slučajeva Covida povećao, što je uticalo na to da prodaja licem u lice doživi skok od 8,1 posto u poređenju sa 2020. godinom.

„Kupci su nastojali da nabave poklone prije navale na maloprodaju, svjesni priča koje su se odnosile na lance snabdijevanja i neizvjesnostima u vezi sa ponudom radne snage - koristeći se online uslugama i odlazeći u prodavnice”, saopštio je viši savjetnik kompanije Mastercard Steve Sadove.

Najznačajniji porast zabilježen je u prodaji nakita i elektronike. U odnosu na 2020. kupovina nakita veća je za 32 posto, a elektronike za 16,2 procenta.

Praznična prodaja elektronskim putem činila je 20,9% ukupne maloprodaje 2020, pokazuju podaci koje je objavio Mastercard, napominjući da se rast nastavlja jer je potrošačima komfornije da iz svojih domova pretražuju proizvode za čiju su kupovinu zainteresovani.

XS
SM
MD
LG