Linkovi

Masovne evakuacije stranih državljana iz Libije


Stotine turskih državljana na radu u Libiji čekaju ukrcavanje na brod Orhan Gazi u luci Benghazi, 23.2. 2011. (AP Photo/Berk Ozkan, Anatolia)
Stotine turskih državljana na radu u Libiji čekaju ukrcavanje na brod Orhan Gazi u luci Benghazi, 23.2. 2011. (AP Photo/Berk Ozkan, Anatolia)

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu evakuaciju tisuća turskih državljana iz Libije naziva najvećom u turskoj povijesti

Kanada i Britanija trebale su jučer poslati avione u libijski glavni grad Tripoli, u sklopu masovne evakuacije stranih državljana iz te zemlje. Zbog nevremena, brod s američkim državljanima koji su trebali biti preveženi na Maltu bio je prisiljen prenoćiti u Tripoliju i time je odgođena evakuacija američkih državljana. Desetine tisuća stranih državljana u Libiji ukrcavaju se na avione, brodove i – u nekim slučajevima – pretrpane kombije, nastojeći pobjeći iz kaosa koji je izbio uslijed prosvjeda oporbe i njihovog nasilnog gušenja od strane vlade.

Na dva turska broda ukrcalo se tri tisuće turskih građana u luci Benghazi u istočnoj Libiji u srijedu, kao dio onoga što turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu naziva najvećom evakuacijom u turskoj povijesti. Zračna luka u Benghaziju zatvorena je već nekoliko dana pa su zemlje čiji su državljani još u Libiji prisiljene na njihovu evakuaciju morskim putem. Oko 25 tisuća Turaka živjelo je u Libiji, koja je nekoć bila dio Otomanskog carstva.

Kineski državni mediji javljaju da i Peking organizira evakuaciju zračnim, morskim i kopnenim putevima kako bi iz zemlje izvukla 33 tisuće kineskih državljana. Grčke novinske agencije priopćuju da će njihova vlada pomoći Kini u transportu do 13 tisuća Kineza do grčkog otoka Krete.

XS
SM
MD
LG