Linkovi

Zdravstveni stručnjaci zahtjevaju nova sredstva za programe mentalnog zdravlja


Nije utvrđeno još da li je 20-godišnjak koji je ubio svoju majku, a onda 20 djece i šest odraslih u osnovnoj školi u Connecticutu, patio od neke mentalne ili duševne bolesti, ali tragični je događaj pokrenuo nacionalnu debatu o kvaliteti psihijatrijske skrbi u Sjedinjenim Državama. Koalicija sastavljena od istaknutih stručnjaka za mentalno zdravlje traži od predsjednika Obame i članova Kongresa da poduzmu trenutnu akciju za podršku poboljšanjima u programima za mentalno zdravlje u cijeloj zemlji.

Zadnjih godina Ameriku potresa niz masovnih ubojstava. U Tucsonu je Jared Loughner, 2011. godine, otvorio vatru pred samoposluživanjem, ubio šest, ranio 13 osoba. Među ranjenima našla se i tadašnja kongresnica Gabrielle Giffords. Prošle godine u srpnju, dvanaest je osoba poginulo u jednom kinu u Coloradu, a deseci bili ranjeni.

Do masovnih je ubojstava došlo u Californiji, Wisconsinu, Minnesoti te saveznoj državi Washington. Nakon svakog od tih tragičnih incidenata, oni koji su poznavali ubojice govorili su o njihovim ispadima bijesa, osjećajima usamljenosti i izolacije, čudnom ponašanju ili mentalnoj bolesti.

Ali, nakon ubojstva djece, šest i sedam godina stare, u Connecticutu, mnogi Amerikanci, uključujući predsjednika Obamu, pozivaju na preispitivanje američkog sustava za mentalno zdravlje.

Koalicija stručnjaka za mentalno zdravlje i zloupotrebu droga uputila je pismo predsjedniku i Kongresu sa zahtjevom za trenutne reforme zdravstvene politike i uvođenje novih mjera zaštite od nasumičnih činova nasilja.

Psiholog Ron Manderscheid, iz National Association of Counties, organizacije koja predstavlja okružne vlade u Sjedinjenim Državama, na čelu je koalicije.

“Tek trećina onih koji pate od neke mentalne bolesti prima liječenje. Tek 10% onih koji imaju problem s drogom prima neku vrstu tretmana.”

Pismom se traži dvostruko povećanje sredstava za javne programe mentalnog zdravlja i suzbijanje zloupotrebe droga čiji su budžeti drastično smanjeni zadnjih godina.

Pismom se također traži jačanje programa koji promiču mentalno zdravlje, obučavaju nastavnike i druge u prepoznavanju simptoma mentalne bolesti i pružanju rane pomoći onima koji pokazuju znakove mentalne bolesti.

“Naučili smo da mentalno zdravlje nije samo problem pojedinaca s mentalnom bolešću. Usvojili smo jednu širu perspektivu – gledamo na to ne samo kao na problem zajednice nego problem zajednice i vaše obitelji i kako te stvari za vas funkcioniraju.”

Pismom se također traži zabrana poluautomatskog jurišnog oružja i šaržera velikog kapaciteta.

“Smatramo da je važno zauzeti čvrsto stajalište po tom pitanju, a ne samo govoriti o mentalnom zdravlju i zloupotrebi droge jer mi jurišno oružje vidimo kao javnozdravstveni problem u zajednici.”

Mnogi prodavači oružja kažu da je prodaja drastično skočila zadnjih nekoliko dana.

“Subota je bila prava ludnica,” kaže jedna prodavačica. “Prava navala. Morali smo odvraćati ljude.”

Stručnjaci naglašavaju da će osobe s mentalnom bolešću prije biti žrtve nasilja nego počinitelji nasilja. Prvi korak ka pružanju bolje mentalnozdravstvene skrbi i zaštite, kažu oni, uklanjanje je stigme mentalne bolesti.
XS
SM
MD
LG