Linkovi

Nakon masakra u školi, duboka žalost i pozivi na akciju


Newtown, Connecticut.
Newtown, Connecticut.
Policija još nije objavila imena žrtava masakra u osnovnoj školi Sandy Hook, u Newtownu, u Connecticutu, ali saznaje se nešto više o nastavnicima koji su stradali u pokušaju da djecu zaštite. Masakr je potaknuo na nove pozive za uvođenje strožih zakona o kontroli oružja u Sjedinjenim Državama.

Stotine žitelja Newtowna nazočilo je u petak navečer bdijenju za žrtve masakra, dvadesetoro djece i šestero odraslih, ubijenih u prijepodnevnim satima u lokalnoj osnovnoj školi.

Ubojica, identificiran kao 20-godišnji Adam Lanza, na kraju je sam sebi oduzeo život. Ranije jučer, ubio je navodno svoju majku, Nancy Lanza, i njihovu domu u Newtownu.

Direktorica škole Dawn Lafferty Hochsprung i psihologinja Mary Sherlach su među ubijenima. Prema nekim svjedočanstvima, obje su potrčale u pomoć djeci kad su u hodniku odjeknuli pucnji iz vatrenog oružja.

Nastavnica prvih razreda Victoria Soto, koja je svojim tijelom pokušala zaštititi djecu, također je među ubijenima. Drugi nastavnici, među njima Kaitlin Roig, uspjeli su djecu skloniti iza zaključanih vrata.

“Mislila sam, moram im biti kao roditelj, moram im reći isto što bi i roditelj i tako sam im rekla - morate znati da vas mnogo volim i da će sve biti u redu. Mislila sam, to će biti zadnje riječi koje će oni čuti”, rekla je Roig. “Mislila sam da ćemo svi umrijeti.”

Masakr djece izazvao je nove pozive za kontrolu oružja u SAD-u, gdje od oružja godišnje strada više od 10.000 ljudi. Prema policijskim izvještajima, Lanza je imao tri tipa jurišnog oružja, sve legalno registrirano na ime njegove majke.

U Bijeloj kući, predsjednik Obama, brišući suze s lica, rekao je “kao zemlja, prolazimo kroz isto već suviše puta.”

“Sva ta mjesta naša su mjesta, sva djeca naša djeca,” rekao je predsjednik. “Bez obzira na politiku, moramo se udružiti i poduzeti svrhovitu akciju za sprječavanje sličnih tragedija.”

Prosvjednici pred Bijelom kućom te nekoliko političara, uključujući gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga, koji predsjedava i interesnom skupinom za kontrolu oružja, zahtjevaju trenutačnu akciju. U svojoj izjavi, gradonačelnik Bloomberg je rekao: “Svu smo retoriku čuli prije. Ono što nismo vidjeli, to je vodstvo – niti iz Bijele kuće niti iz Kongresa.”

National Rifle Association (NRA), američka organizacija čija je zadaća obrana Drugog amandmana američkog Ustava, kojim se jamči pravo posjedovanja vatrenog oružja radi lova i samoobrane, glavna je novčana potpora mnogim članovima Kongresa. Njezin utjecaj i moć, kažu politički promatrači, glavni je razlog nedostatku strožijih zakona o kontroli oružja u Sjedinjenim Državama. U NAR-u tvrde da zakoni kojima se oružje ograničava narušavaju ustavna prava građana na posjedovanje i nošenje oružja.
XS
SM
MD
LG