Linkovi

SAD: Deset godina partnerstva Nacionalne garde Marylanda i OS BiH


Danas je u Annapolisu, glavnom gradu američke savezne države Maryland svečano obilježena deseta godišnjica Programa partnerstva Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Domaćin proslave bio je guverner Marylanda Martin O'Malley. Uz vojno-civilnu delagaciju Bosne Bosne i Hercegovine bila je prisutna i delegacija Estonije da, takođe sa američkim prijateljima obilježi 20. godišnjicu postojanja Pograma partnerstva.

Obilježavanje desete godišnjice u početku vojne saradnje, a onda nakon protoka određenog broja godina, i vojno-ekonomske i ekonomske bio je period u kojem su Nacionalna garda Marylanda i savezna država Maryland ponudili niz mogućnosti, uveliko iskorištenih kada je riječ o drugom partneru - Oružanim snagama i Bosni i Hercegovini u cjelini - istako je u svom obraćanju prisutnim guverner Maryland Martin O'Malley.

Potvrdio je to i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić istakavši da je prije deset godina Bosna i Hercegovina imala dva ministarstva odbrane i dvije vojske, a danas je na vratima više programa NATO saveza i približava se članstvu u NATO-u. O tome će gospodin Osmić biti u prilici da šire razgovara i sa američkim ministrom odbaren Chuckom Hagelom, sa kojim će se u Pentagonu sastati za dva, tri dana. Osim gospodin Osmića, i generali Frank Grass, čelnik Nacionalne garde Sjedinjenih Država i James Atkins, zapovjednik Nacionalne garde Marylanda izrazili su zadovoljstvo ostvarenom suradnjom sa oružanim snagama Bosne i Hercegovine i istakli da će akcenat na budućoj saradnji biti civilni programi.

U sklopu obilježavanja 10 godišnjice uspostavljanja Programa partnerstva vrlo lijepo trenutak bio je i uručivanje nagrade Amini Burić, kao najboljoj učenici jedne osnovne škole u Marylandu. Nagradu joj je uručio guverner Marylanda Martin O'Malley. Amina je uz najviše ocjene, a posebno je dobra u matematici, i odlična košarkašica, tako da su joj vrata najboljih srednjih škola u Marylandu praktično otvorena.

O Programu partnerstva Nacionalne Garde Marylanda i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, odnosno o boravku delegacije Bosne i Hercegovine, u čijem su sastavu i predstavnici zdravstvenih institucija Federacije BiH, i u Marylandu i u Washingtonu šire ćemo vas informirati narednih dana.
SAD: Deset godina partnerstva Nacionalne garde Marylanda i OS BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00
XS
SM
MD
LG