Linkovi

SAD: Kenwood je prvih dana aprila nešto posebno


„Kada imate nešto lijepo, kada to možete dijeliti sa drugim ljudima, kada se ti ljudu vrate svojim kućama nakon što su doživjeli neto vrlo lijepo... to me ispunjava toplinom.“

Na hiljade turista iz cijelog svijeta i na hiljade Amerikanaca iz svih dijelova Sjedinjenih Država krajem marta i početkom aprila stižu u Washington da vide i uživaju u cvatu preko tri hiljade stabala japanskih trešanja koja već decenijama cjetaju duž Tidal bazena, prostranog i lijepo uređenog šetališta i jezera u samom centru glavnog američkog grada. I nije to jedino mjesto i jedini prostor u kome posjetioci mogu uživati pod rascvjetalim stablima trešanja.

Desetak kilometara dalje, u Kenwoodu, jednom od naselja Chevy Chase-a, grada na ivici Washingtonu susjedne savezne države Maryland, cvjeta 1.200 trešnjevih stabala. Vrhunac cvjetanja je upravo ovih dana, a gotovo svi oni koji prošetaju ispod stabala kažu kao da idu ispod ružičastog oblaka.

Kirra Stutchbury, posjetiteljka iz Australije, je oduševljena:

„Nisam očekivala ovako nešto. Prekrasno je. Latice u padu podsjećaju na sniježne pahulje.“

Prva stabla trešanja zasađena su u Kenwoodu prije devedesetak godina, pred početak gradnje prvih kuća u tom dijelu Chewy Chase-a. I bračni par iz Indije, čiji potomci žive u Kenwoodu su oduševljeni:

Suresh Kumarshrievastava, posjetilac iz Indije, kaže:

„Vrlo lijepo.... Nisam u životu vidio ovu vrstu cvijeta.“

Nisu rijetki ni žitelji sa šireg područja Washingtona koji dođu u Kenwood da uživaju:

„Kada dođem ovdje osjećam mir u srcu“ - dodaje Le Ho, Vijetnamac porijeklom..

Ambijent stabala trešanja u punom cvatu je za tek vjenčane Mariabu Hernadez i Eda Constante-a perfektan trenutak i prostor za fotografiranje:

„Prekrasno je. Volimo cvat, uljepšaće naše slike....“

Žitelji Kenwooda, inače tihog i mirnog naselja, ponosni su na ljepotu koja ih svakog proljeća okružuje, dolazak velikog broja posjetitelja ih raduje.

Les Nicholson, stanovnik Kenwooda, ističe:

„Procjenjujemo da svake godine 30, 40 hiljada posjetilaca prođe kroz Kenwood. Najviše je Japanaca, jer oni stabla trešanja vole na poseban način.“

A Japanka Kyounghui Yi to povrđuje i svojim prisustvom i riječima:

„Zaista čudesno. Iznenađena sam ovim prekrasnim prizorom.“

Za taj prekrasan prizor zaslužni su vlasnici 240 kuća koliko ih ima u Kenwwodu. Svaki od njih brine se u stablima zasađenim na njegovoj parceli. Kada neko od stabala ugine, zasađuju novo.

I za Phyllis Knowles, stanovnicu Kenwoda, trešnjeva stabla su ponos i radost:

„Kada imate nešto lijepo, kada to možete dijeliti sa drugim ljudima, kada se ti ljudi vrate svojim kućama nakon što su doživjeli neto vrlo lijepo... to me ispunjava toplinom.“

Jednostavno rečeno, trešnjeva stabla u Kenwoodu su radost i za žitelje tog naselja i za sve one koji prođu ispod njih dok su u punom cvatu.
SAD: Kenwood je prvih dana aprila nešto posebno
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
XS
SM
MD
LG