Linkovi

Mary Ann Phillips, 'anđeo' američkih vojnika


Mary Ann Phillips
Mary Ann Phillips

Ranjeni američki vojnici u Iraku i Afganistanu, prije nego što budu poslani na klinike u SAD-u, šalju se na intenzivnu njegu u američku vojnu bolnicu u Landstuhlu, u Njemačkoj. Tamo ih Mary Ann Phillips redovito posjećuje i povezuje s njihovim obiteljima

Američki vojnici ranjeni u ratnim sukobima u Iraku i Afganistanu obično su poslani na liječenje i oporavak u bolnicu američke vojske koja se nalazi u njemačkom mjestu Landstuhl. Tamo im se pruža intenzivna njega prije nego što ih se pošalje u zdravstvenu ustanovu u Sjedinjenim Državama. U bolnici u Landstuhlu stiže im i posebna posjeta. Mary Ann Phillips već šest godina nekoliko puta mjesečno vozi četiri sata od svog doma u Minhenu kako bi provela četiri ili pet dana s ranjenim vojnicima. Svaki put donosi im poklone i povezuje ih s nihovim obiteljima u Americi.

"Brojne obitelji ranjenih vojnika smatraju da je dobro da su oni u kontaktu s nekim tko je izvan vojske i tko nije djelatnik bolnice. Osjećaju da im je ona, u neku ruku, zamjena za majku, koja ponekad navrati samo da ih pozdravi i pošalje ohrabrujuću poruku njihovoj majci u Americi."

Mary Ann Phillips, koja u Njemačkoj živi od 1989. godine, članica je dobrovoljačke organizacije Soldier’s Angels, Anđeli vojnika, koja pruža podršku američkim vojnicima svugdje u svijetu. Time se bavi posljednjih šest godina: vojnicima koje je ‘posvojila,’ svakog mjeseca šalje pisma i pakete kako bi im dala do znanja da netko misli na njih, gdjegod se oni nalazili. Da bi ih netko ‘posvojio,’ i da bi dobijali dodatnu poštu i podršku na terenu ili bojišnici, vojnici, marinci i zrakoplovci prvo se prijave u bazu podataka Soldier’s Angels. A dobrovoljci koji žele biti ‘anđeli’ upišu se kako bi im jednom tjedno slali pismo, a jednom mjesečno pošiljku. No, posjeti Mary Ann Phillips Landstuhlu češći su i privatniji.

"Sjećam se jednog teško ranjenog vojnika, koji nije bio pri svijesti za boravka u Njemačkoj. Kad je bio ranjen, kontaktirala nas je njegova mama iz Amerike. Ja sam ga otišla posjetiti na intenzivnoj njezi i njegovoj majci, koju smo odande nazvali, to je puno značilo. No, bilo joj je jako teško jer mu nije mogla čuti glas. Mogla sam je samo utješiti time što sam joj rekla da sjedim pored njenog sina i držim ga za ruku. Stavila bih mu slušalicu na uho kako bi mu majka mogla zaželjeti laku noć. Tako se osjećala barem malo bliže njemu."

Otkad je Mary Ann Phillips počela posjećivati ranjenike u bolnici, još 15-ero vojnika upisalo se u program Soldier’s Angels. Za razliku od vojnih liječnika i kapelana, pojašnjava Mary Ann, uloga ‘anđela’ nije slanje izvješća obiteljima o zdravstvenom stanju njihovih bližnjih, već pružanje emocionalne podrške. Vrijeme koje je Mary Ann provela uz bolesnički krevet ranjenih ili umirućih vojnika naučilo ju je puno o životu, o hrabrosti i o suosjećanju, kaže ona:

"To mi je stavilo u perspektivu moje vlastite probleme i o ono što je zapravo u životu važno. Još jedna stvar koju sam naučila je povezanost tih vojnika i njihovih grupa, onih s kojima se bore. Prvo što bilo koji od vojnika želi znati – ako mu se ovdje u Njemačkoj povrati svijest – jest o svojim drugovima. Nikad se ne pitaju što se dogodilo njima samima, nikad sami sebe ne sažaljevaju. To su nevjerojatno duboke i čvrste veze."

Za njenu brigu o ranjenim američkim vojnicima i njihovim obiteljima ove je godine Mary Ann Phillips u Bijeloj kući dodijeljena Predsjednička medalja koja se dodjeljuje američkim građanima za izvanredne patriotske zasluge.

XS
SM
MD
LG