Linkovi

Martina Dalić o razgovorima na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, u Washingtonu


Hrvatska ministrica financija Martina Dalić
Hrvatska ministrica financija Martina Dalić

Kolika je vrijednost obveznice koja je plasirana u Americi? “Obveznica koja je ovdje plasirana prije mjesec i pol dana izdana je u iznosu od milijardu i pol dolara uz kamatnu stopu od 6,5 posto.”

Hrvatsko izaslanstvo, na čelu s ministricom financija Martinom Dalić, na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda nastavlja razgovore u Washingtonu. Vodeća tema – kako prilagoditi hrvatsko gospodarstvo zahtjevima vodećih svjetskih financijskih institucija.

Kada je financijska situacija u Hrvatskoj u pitanju, tu nema mnogo tajni: proračunski deficit i vanjski dug glavni su problemi i to treba rješavati što je brže moguće. Potrebe državnog proračuna određene su veličinom postojećih dugova koji se vraćaju i veličinom fiskalnog deficita koji je mjera novih zaduženja. Svjetska ekonomska kriza samo je produbila taj problem s deficitom – naglašava ministrica financija Martina Dalić:

“Kako sada kriza postepeno jenjava i kako dolaze bolja vremena, znači da i fiskalna politika mora ući u razdoblje smanjivanja svojih neravnoteža, u razdoblje smanjivanja fiskalnog deficita… Upravo je to srednjoročni trend fiskalne politike o kojoj smo raspravljali ovdje, a koji se bazira na svim mjerama koje smo do sada poduzeli za kontrolu fiskalnih rashoda, temeljem Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji jasno propisuje da rashodi u nadolazećem razdoblju moraju padati, što će sve rezultirati prepolovljivanjem deficita državnog proračuna u naredne dvije godine,” kaže Dalić.

Hoće li se od Međunarodnog monetarnog fonda tražiti nova sredstva i hoće li uskoro biti novih prodaja državnih obveznica bankama i financijskim ustanovama u Americi?

“Mi smo obveznicu, denominiranu u dolaru, izdali u Americi prije mjesec i pol dana što je sukladno našim planovima za ovu godinu. Preostale planove za zaduženje u drugom dijelu godine odradit ćemo onako kako je u proračunu i planirano. Što se tiče Medjunarodnog monetarnog fonda, ova godina i pozicija u kojoj se nalazi hrvatska ekonomija mislim da ne zahtijeva intervenciju Medjunarodnog monetarnog fonda, jer valja znati da sredstva Međunarodnog monetarnog fonda služe za jačanje deviznih rezervi i to nisu sredstva kojima bi se mogao financirati proračun. S MMF-om angažmane sklapaju zemlje koje imaju problema s vanjskom likvidnošću, a Hrvatska nije takva zemlja,” kaže Dalić.

Upitali smo gospodju Dalic kolika je vrijednost obveznice koja je plasirana u Americi?

“Obveznica koja je ovdje plasirana prije mjesec i pol dana izdana je u iznosu od milijardu i pol dolara uz kamatnu stopu od 6,5 posto.”

XS
SM
MD
LG