Linkovi

Mark Cohn: "Listening Booth: 1970."


Mark Cohn: "Listening Booth: 1970."
Mark Cohn: "Listening Booth: 1970."

Novi album Marca Cohna posvećen je još jednoj prekretnici u povijesti pop glazbe - godini 1970.

Marc Cohn, pjevač nagrađen Grammyjem, najpoznatiji je po pjesmi “Walking in Memphis,” pop skladbi blues zvuka koja odaje počast nekima od legendarnih glazbenika toga grada. Novi album Marca Cohna posvećen je još jednoj prekretnici u povijesti pop glazbe - godini 1970. Prilog Douga Levinea.

Marc Cohn sjeća se 1970.-e godine kao da je to bilo jučer. Tada jedanaestogodišnjak, provodio bi sate i sate slušajući ploče u jednoj lokalnoj prodavaonici nedaleko od njegove kuće u Clevelandu, u državi Ohio. Bilo je tu novih singlica Stevieja Wondera, Smokeya Robinsona, sastava The Guess Who i Creedence Clearwater Revival, kao i najnovijih albuma Simona i Garfunkela, Jamesa Taylora i Vana Morrisona. Kabina za slušanje u ovoj trgovini, opremljena gramofonom, slušalicama i stolicom, bila je Marcov ‘drugi dom’.

On kaže da je 1970. godina bila vrhunac pjevačko-skladateljskog doba. U tadašnjoj je muzici bilo toliko soula i poezije – kaže Marc Cohn - da je svatko sklon glazbi imao prilično dobre šanse da pronađe neku ‘longplejku’ koja će mu ‘promijeniti život’ ili ‘zapečatiti sudbinu’. Njegov novi album “Listening Booth: 1970,” predstavlja ga u ulozi tumača jednog glazbenog vremena, a ne skladatelja. Naime, na njemu je na svoj način interpretirao desetak osobnih favorita iz zlatnog doba popa.

Čuli smo Cohnovu interpetaciju pjesme “After Midnight” Erica Claptona. Cilj mu je inače bio napraviti album s ‘klasicima’ koji će se slušateljima činiti kao da ih slušaju prvi put. ‘Zapravo,’ kaže on, ‘ovaj album moj je skromni pokušaj da se dužno zahvalim glazbenicima koji su mi promijenili život, te da unesem nešto svježe u njihove pjesme.’ Marc Cohn također je zahvalan za ogromnu podršku koja mu još uvijek pristiže nakon što mu je 2005. godine, pri pokušaju krađe njegovog automobila, bio skoro oduzet život. O tom iskustvu, kao i o drugim trenucima koji su mu promijenili život pisao je u pjesmama na albumu izdanom 2007. godine, “Join The Parade.” Na albumu “Listening Booth: 1970,” Marc je ugostio i pjevačicu Kristinu Train, u skladbi “The Tears Of A Clown.”

XS
SM
MD
LG