Linkovi

Mario Vargas Llosa – Nobelova nagrada je i priznanje kulturi Južne Amerike!


Mario Vargas Llosa, peruanski književnik dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost

Saopćavajući odluku Nobelovog komiteta, Peter Englund je juče u Stokholmu, Maria Vargasa Llosu nazvao "božanski nadarenim" propovjedačem:

"Nobelova nagrada za književnost 2010 dojeljena je peruanskom autoru Mariju Vargasu Llosi za njegovu kartografiju strukture vlasti i za njegove oštre slike o otporu individue, njenoj pobuni i neuspjehu."

Vargas Llosa ima 74 godine i prvi je pisac na španskom jeziku, koji je osvojio Nobelovu nagradu za književnost nakon Meksikanca Octavia Paza 1990. On je autor više od 30 romana, drama i eseja, medju kojima su Jarčevo slavlje, i Tetka Julija i scenarista.

Mario Vargas Llosa na press konferenciji u New Yorku, nakon saopćenja da mu je dodjeljena Nobelova nagrada za književnost
Mario Vargas Llosa na press konferenciji u New Yorku, nakon saopćenja da mu je dodjeljena Nobelova nagrada za književnost

Gvoreći novinarima u New Yorku on je rekao da je nagrada, takodjer, priznanje književnosti Južne Amerike, i doprinos većem razmjevanju regiona kojeg su pratili stereotipi u vrijeme kada je on počeo da piše:

"Činilo se da je Južna Amerika zemlja diktatora, revolucionara i katastrofa. Sada, mi znamo da Južna Amerika, takodjer, može iznjedriti umjetnike, muzičare, slikare, mislioce i romanopisce."

Vargas Llosa je uvijek bio politički angažiran i kao pisac i kao gradjanin. Nakon što je napustio lijevo krilo u politici i okrenuo se ideologiji slobodnog tržišta, neuspješno se 1990. kandidirao za predsjednika Perua.

Bivši predsjednik Perua, Alejandro Toledo se, takodjer, našao u New Yorku na press konferenciji svog prijatelja:

"Mario Vargas Llosa je veoma plodan pisac, branitelj slobode i demokracije u svijetu, posebno u Južnoj Americi. I, ja mislim, mada je Mario Vargas Llosa Peruanac, kao što je peruanski koktel Pisco Sour, on takodjer pripada cijelom svijetu. I ovo priznanje to potvrdjuje."

Mario Vargas Llosa tokom kampanje za predsjeednika Perua 1990. godine
Mario Vargas Llosa tokom kampanje za predsjeednika Perua 1990. godine

Vargas Llosa povremeno živi u Španiji, gdje piše uticajnu kolumnu za madridski dnevni list El Pais. On kaže da politika mora biti dio literature, kao što je dio života, ali da je ona u drugom planu kada piše.

"Ja sam u suštini pisac, i želio bih da me se sjećaju kao takvog, zbog mog pisanja i mog rada. Sa druge strane, ja sam takodjer gradjanin, i ja imam političkih ideja, što mislim da je moralna obaveza svakoga, ne samo pisaca."

On kaže da je optimista u pogledu budućnosti Južne Amerike kao mjesta demokracije i rezonantne književne kulture. Mario Vargas Llosa je prvi pisac iz Južne Amerike koji je osvojio Nobelovu nagradu nakon kolumbijskog autora Gabriela Garcie Marqueza 1982.

XS
SM
MD
LG