Linkovi

Fotograf Mario Testino: "Ljepota dolazi i iznutra"


Veliki dio njegovih fotografija je poznat, i mogao se vidjeti na stranicama američkih i evropskih izdanja magazina Vogue i Vanity Fair
Veliki dio njegovih fotografija je poznat, i mogao se vidjeti na stranicama američkih i evropskih izdanja magazina Vogue i Vanity Fair

Fotografirao je Madonu, Rolling Stonese, princezu Dianu, britansku kraljevsku obitelj, i mnoga druga slavna imena.

Modni fotograf Mario Testino, koji je fotografirao mnoge slavne ličnosti, postao je i sam slavan. Njega traže Madonna, britanska kraljevska obitelj, magazini Vogue, Vanity fair, modne kuće Gucci i Burberry. Na njegovom prvom izlaganju u Sjedinjenim državama, dva muzeja primijenjene umjetnosti u Bostonu sada izlažu retrospektivu tri decenije njegovog rada. Sam Testino je izabrao radove za te izložbe.

Mario Testino kaže da su njegov interes za osobe na fotografijama i primijenjenu umjetnost njegove glavne inspiracije.

Mislim da je na mene uveliko utjecalo to što sam sakupljao umjetnost posljednih 17 ili 18 godina, to me je inspiriralo da dobijem slobodu koju dobiju umjetnici da doista izrazim ono što osjećam, kaže Mario Testino.

Veliki dio fotografija je poznat, i mogao se vidjeti na stranicama američkih i evropskih izdanja magazina Vogue i Vanity Fair. Sada su te fotografije uveličane i na njima možete vidjeti sve ikone modernog doba, Madonu, Kate Moss, Rolling Stonese, Toma Bradyja, i mnoge druge slavne ličnosti i sportiste. On kaže da su mnogi od njih mnogo više od samo lijepog lica.

Ljepota se može nalaziti svugdje. Mnoga od ovih lica su lijepa i iznutra. Oni imaju sve što im je život dao, ali i ono što dolazi iznutra što ih čini uzbudljivim, inteligentnim i zabavnim, kaže Mario Testino.

Rođen je u Peruu 1954. godine, zaljubio se u modu dok je pratio svog oca na njegovim poslovnim putovanjima u Sjedinjene države. Zaljubio se u fotografiju i sposobnost da se zamrzne jedan jedini trenutak na slici.

Pratio sam foto žurnalizam jer on može uhvatiti slike koje ne postoje ni sekundu prije ni sekundu kasnije. Mislim da se fotografija svodi na hiljaditi dio sekunde, a to ne možete postići ni u jednom drugom umjetničkom obliku. Ja obično sve namjestim da savršeno izgleda, a onda to moram pokvariti jer je teško učiniti da osoba zaboravi da je ispred kamere. Kada pomisle da je sve završeno onda se opuste, i upravo je to trenutak kojeg uhvatim na fotografiji, priča Mario Testino.

On je fotografirao britansku kraljevsku obitelj, često ih uhvativši u trenucima opuštanja na zvaničnim portretima. On je za Vanity Fair slikao princezu Dianu koja se smijala i opušteno sjedila na bijelom kauču, samo nekoliko mjeseci prije njene smrti.

Ljudi me često pitaju koji je jedan od magičnih trenutaka u životu, i ja moram reći da je to upravo Diana, jer je imala nešto posebno, nešto što mnogi nemaju. Kada pomislite na princezu, ona je bila prava princeza. Imala je ljepotu i uljudnost, a u isto vrijeme humanost.

Poznati fotograf je veoma blizak i sa Kate i njenim suprugom princom Williamom, i bio je izabran da fotografira njihove zarudžbe. Prethodno je uslikao zvanične fotografije 21. rođendana prinčeva Williama i Harrija. Izložba Britanski kraljevski portreti može se vidjeti do polovine juna, dok će druga izložba nazvana In Your Face, na kojoj se mogu vidjeti portreti slavnih, biti otvorena do početka februara.
Fotograf Mario Testino: "Ljepota dolazi i iznutra"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
XS
SM
MD
LG