Linkovi

SAD: Elektromagnetski top.... da ili ne!?


Prošlo je četiri godine od prvog predstavljanja "Sistema za efikasno odvraćanje," a američka armija ga još ne koristi. Oprez od upotrebe novog i nepoznatog je osnovni razlog.

Američke vojne snage nedavno su demonstrirale novu vrstu oružja, oružja koje ne ubija, koje ne ranjava, ali obeshrabruje prosvjednike i nasilnike i prisiljava ih na uzmicanje. Riječ je o uređaju, topu, koji emitira elektromagnetski snop, dovoljno snažan da dobro uzdrma i obeshrabri.

Elektromagnetski snop iz elektromagnetskog topa, ili "Sistema za efikasno odvraćanje," kako je nazvano to oružje, može biti emitiran i do nekoliko stotina metara udaljenosti i dovoljno je snažan da u osobi izloženoj tom snopu izazove instinkt straha i bijega.

Sistem je razvijan tokom proteklih desetak godina i još uvijek je u ponekim elementima misterija.

Pukovnik Tracy Tafolla ističe:

„Za razliku od upotrebe konvencionalnog oružja i municije, što se i čuje i vidi, elektromagnetski snop se ne čuje, ne vidi, ne miriše... Samo se osjeća.“

Do sada je obavljeno oko 11 hiljada testova, bez ikakvih trajnijih posljedica po ljude. Ono što pogođena osoba osjeća je kao da je otvorio vrata vruće rerne.

Zvaničnici Los Angelesa su prije dvije godine analizirali mogućnost upotrebe manjih elektromagnetnih topova zarad razbijanja pobuna u zatvorima i prosvjeda zatvorenika, ali do upotrebe nije došlo.

Šerif Bob Osborne o tome kaže:

„Ne znam da li zbog pritiska javnosti, ili nespremnosti Ministarstva pravosuđa, taj program je zaustavljen.“

Prošlo je četiri godine od prvog predstavljanja "Sistema za efikasno odvraćanje," a američka armija ga još ne koristi. Oprez od upotrebe novog i nepoznatog je osnovni razlog.

Stephanie Milller, predstavnica kompanije koja je razvila elektromagnetski top, kaže:

„Razumijevanje je nužno za svrsishodnu upotrebu. Mislim da naš sistem nije još uvijek prihvaćen zato što je nov.“

Nedavni žestoki prosvjedi u Afganistanu aktuelizirali su moguću upotrebu elektromagnetskih topova i snopova ističe analitičar Joseph Trevithcik:

„Posebno u situacijama koje su uslijedile nakon paljenja Qurana potreba efikasnog razbijanja velikih grupa prosvjednika bila je nužna. Ovakva vrsta po život neopasnog oružja pruža takvu mogućnost.“

Pozivanjem velike grupe novinara vojni zvaničnici su željeli za široku javnost otkloniti dileme i bojazni vezane za "Sistem za efikasno odvraćanje."

Na razvoj tog sistema utrošeno je više miliona dolara. Uz neminovne rezove u budžetu za odbranu koji se uskoro očekuju, američke oružane snage moraju odlučiti da li ići do kraja, ili okončati program razvoja elektromagnetskog topa.

XS
SM
MD
LG