Linkovi

Bivši američki marinac osuđen zbog špijunaže u Rusiji


Paul Whelan
Paul Whelan

Sud u Rusiji proglaiso je bivšeg američkog marinca Paula Whelana krivim da je špijunirao za SAD i osudio ga na 16 godina zatvora. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, pa mnoge američke diplomate ocjenjuju da nije bilo fer, prenosi Reuters.

Paul Whelan, koji osim američkog ima i britansko, kanadsko i irsko državljanstvo, u zatvoru je od decembra 2018. godine, kada ga je uhapsila ruska federalna bezbednosna služba.

“Ovo je tek ljigava, prljava ruska politika, ništa više ili manje od toga. Nikakve špijunaze nije bilo, niti ima dokaza za nju “, kazao je Whelan novinarima u sudnici. Nakon objavljivanja kazne, on je dodao da će uputiti žalbu.

Moskva tvrdi da je kod Whelana pronađen USB stick sa povjerljivim informacijama. On negira krivicu i tvrdi da mu je namješteno.

Diplomate SAD su slučaj označile kao "značajnu prepreku" u poboljšanju već loših odnosa Amerike i Rusije i tražili da Whelan bude pušten jer tvrde da nema dovoljno dokaza.

Američki ambasador u Rusiji John Sullivan ocijenio je da će presuda Whelanu naštetiti odnosima Moskve i Washingtona.

Whelanovi advokati su prenijeli da će on biti dio dogovora o razmjeni zatvorenika koji uključuje i Rusa zatvorenog u SAD.

XS
SM
MD
LG